Sport

2012.04.16. 09:06

Tovább írta a klubtörténelmet

Az ózdi Nagy Nikoletta három Eb-ezüsttel lett nemzetközileg is nagy súlyemelő.

Az ózdi Nagy Nikoletta három Eb-ezüsttel lett nemzetközileg is nagy súlyemelő.Az ózdi sportélet elmúlt éveinek legnagyobb sikerét érte el Nagy Nikoletta. A válogatott súlyemelő ugyanis szakításban, lökésben és összetettben is a második helyen végzett a Törökországban megrendezett Európa-bajnokságon. Nikoletta hat sikeres gyakorlatot mutatott be Antalyában, mindvégig magabiztosan versenyzett, és két török emelő közé beékelődve lett ezüstérmes.

Tökéletes taktika

- Még most is nehezen hiszem el, hogy sikerült megcsinálni – fogalmazott hazaérkezése után az Ózdi SFC versenyzője. – Úgy érzem, hogy az elmúlt hónapokban Fekete József tökéletesen felkészített, a versenyen pedig Bökfi János szövetségi-kapitány a lehető legjobb taktikát dolgozta ki. Mindkét fogásnemben az alapról indultunk, vagyis a 90, 110 kg-volt a kiindulópont. Szakításban 93-on és 94-en egy kicsit csavarta a súly a kezemet, de végül sikerült megfognom. Az első ezüstérem pedig akkora önbizalmat adott, hogy már ekkor éreztem: a lökés is az enyém lehet. Azt hiszem ezekben a gyakorlatokban több volt, de csak annyit adtam ki magamból, ami a biztos második helyhez mindenképpen kellett. Könnyen ment a súly, hatalmas élmény volt az egész verseny. Tizenhat évet vártam erre a sikerre, de megérte. Ezt akkor éreztem igazán, amikor a két török mellett a dobogó második fokán állhattam. Nagyon elfáradtam, ám ez a sikerélmény mindenért kárpótolt.

Elérzékenyült edző

A hölgyek 63 kilogrammos súlycsoportjában az ózdi lány szakításban 94, lökésben 116 kilót teljesített, az összetett 210 kg-os eredmény után pedig fogadhatta a gratulációkat. Így tett ezzel Fekete József is, aki itthonról drukkolt a versenyzőjének. A súlyemelők köztudottan kemény emberek, de…

- Nem szégyellem bevallani, hogy elérzékenyültem, a könnyeimmel küszködtem – tette hozzá Fekete József. – A verseny előtti napokban rendkívül feszült voltam, mert tudtam, hogy mekkora munkát végeztünk el, és bíztam a jó eredményben. Ezúttal sérülés sem nehezítette a dolgunkat, valamint a mezőny is úgy állt össze, hogy megnyílt az út egy érem felé. Igaz, előzetesen a bronzban gondolkodtunk, de Nikoletta még ezt is túlszárnyalta. Úgy gondolom, ezzel az eredménnyel végképp nagy súlyemelő lett belőle. Eddig is voltak remek eredményei, hiszen ne feledjük, hogy már tizenöt világversenyen képviselhette a magyar színeket. A tavalyi vb-n és a mostani Eb-n is ő volt a csapat legjobbja, végérvényesen letette a névjegyét az asztalra.

Valencia után Antalya

Az ózdi női súlyemelősportban legutóbb Fodor Emese ért el hasonló sikert, aki az 1993-as valenciai Eb-n lett harmadik. Nagy Nikoletta közel húsz év után tovább írta a klubtörténelmet. Fodor Emese immáron szakosztályvezetőként érzékenyült el, amikor a versenyzőjüket a dobogó második fokán látta.

- Határtalanul boldog vagyok – újságolta érzéseit Fodor Emese. – Közel húsz évet vártunk arra, hogy ismét felnőtt szinten hozzon valaki Eb-érmet az Ózdi Súlyemelő és Fitness Clubnak. – Végig kísértem Nikoletta felkészülési munkáját, irdatlan súlyt mozgatott meg az elmúlt három hónapban. Tudtam, hogy jó erőben és remek formában van, de mégis nagyon izgultam a verseny előtt. Szerencsére a tv-közvetítésnek köszönhetően láthattuk a hat sikeres fogást, és ezt a szenzációs versenyzést. Büszke vagyok rá, hogy ebben a kis, de egyébként szakmailag és a tárgyi feltételeket tekintve jól felszerelt klubban ilyen eredményt tudott produkálni.

- Marosréti Ervin -

 Emlékeztető

Női súlyemelő Európa-bajnokság,

Nők, 63 kg, végeredmény

1. Simsek Sibel (török) 100, 125, 225 kg

2. NAGY NIKOLETTA 94, 116, 210 kg

3. Okumus Neslihan (török) 93, 115, 208 kg

4. Bril Liudmila (fehérorosz) 93, 114, 207 kg

5. Lesniewska Anna (lengyel) 89, 115, 204 kg

6. Everi Anna (finn) 82, 106, 188 kg

…18. Szilágyi Kinga 66 kg, 85 kg, 151 kg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!