Sport

2012.04.24. 11:32

Szántai Levente megjárta a poklot, de már játszhat

Szántai Levente ismét védett, a Mezőkövesd-Zsóry NB II-es csapatának kapusa ugyanis visszakapta játékjogát.

Szántai Levente ismét védett, a Mezőkövesd-Zsóry NB II-es csapatának kapusa ugyanis visszakapta játékjogát.A játékos története közismert: a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendbeli kötelességszegéssel gyanúsította meg a REAC volt és a kövesdiek jelenlegi kapusát, aki a REAC egyik tagjának állítása szerint a még 2008-ban lejátszott Kispest Honvéd – REAC 5-0-ás eredménnyel véget ért Liga Kupa-találkozó eredményének manipulálásáért 100 ezer forintot kapott. A sportoló nyomban közleményt adott ki és tagadta a vádat.

Fordulat

Szántai ügye pénteken vett száznyolcvan fokos fordulatot. Ekkor eggyel csökkent a fogadási csalással meggyanúsított labdarúgók száma, a Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis úgy döntött, hogy Szántai Levente ellen megszünteti a nyomozást.

Felhívtuk dr. Fazekas Gézát, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvívőjét, aki ezt nyilatkozta:

– A konkrét cselekménnyel kapcsolatban nem tudtuk minden kétséget kizáró módon bizonyítani, hogy a megnyanúsított labdarúgó elkövető lett volna. Az állítással szemben állt a tagadás, mi pedig nem azt mondtuk, hogy a megalapozott gyanú nem igaz, hanem azt, hogy ennek bizonyítására már nem volt további lehetőségünk.

A sportoló jogi képviseletét a Hivatásos Labdarúgók Szervezete látta el. Dr. Horváth Gábor ügyvéd egyetértett a mezőkövesdiek kritikájával, de azt inkább a hatóságokkal szemben tartotta jogosnak.

- A négy évvel ezelőtti Liga-kupabeli mérkőzésen Szántai Levente a kispadon ült, ennek kiderítéséhez csak a jegyzőkönyvet kellett volna a nyomozó hatóságnak megnéznie – mondta az ügyvéd. – Egyetértek a mezőkövesdi klub véleményével, mert a hatóságok egyetlen terhelő vallomás alapján gyanúsították meg a kapust. Az elmúlt hetek megpróbáltatásai megviselték a labdarúgót, aki érdekes helyzetbe került. Most hamis tanúzás miatt felléphetne a REAC játékosával, aztán az MLSZ-szel, vagy akár az állammal szemben is. Az ügyvédnek az a dolga, hogy a mérlegelje az adott helyzetet: jogi álláspontom szerint ezt az esetet a játékosnak a leggyorsabban el kell felejtenie és nem szabad tovább vinnie az ügyet, mert az eljárás másfél, vagy két esztendőt venne igénybe, ez pedig elterelné Szántai a figyelmét a munkájáról, azaz a sportolástól, ráadásul bizonytalan lenne annak kimenetele, hogy ki, vagy melyik szervezet kompenzálná a játékost...

Rossz a szabály

A mezőkövesdiek társadalmi elnöke, Tállai András az alábbi gondolatokat osztotta meg lapunkkal Szántai-ügyben:

– Az élet bizonyította be, hogy az MLSZ érvénybe léptetett versenyszabályzata nem állja ki a próbát – közölte a sportvezető, aki civilben a Belügyminisztérium politikai államtitkára. – Az ártatlanság vélelme jogrendszerünk alapelve és ezt az MLSZ-nek is figyelembe kell vennie. Az az automatikus szabály, mely szerint a gyanúba keveredett labdarúgók játékjogát felfüggesztik, rossz szabály. A megtévedt játékosokat nem védve kérdezem: mi lesz azokkal a focistákkal, akiket utólag felmentenek? Ki fog számukra – és klubjuk számára – anyagi és erkölcsi kártérítést nyújtani? Szóval más döntései eljárásra van szükség, a mechanizmust az egyesületekkel egyetértésben kellene kidolgozni. Mert most az MLSZ ártatlan labdarúgóknak és kluboknak okoz hátrányt, a mi esetünkben ugyanis ez történt.

ÉM-KT


 Az MLSZ nem nyomozó hatóság

Megkerestük dr. Borbély Zoltánt, az MLSZ jogi- és sajtóirodájának vezetőjét is, akitől arra kértünk választ, hogy az MLSZ mit tesz abban az esetben, ha egy játékos – akivel szemben megszüntették az eljárást – pert indít a szövetség ellen?

– Először azt kell tisztáznunk, hogy az MLSZ nem nyomozó hatóság, nem gyanúsít senkit, ugyanakkor elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti a hatóságok munkájából eredő intézkedéseket, mivel szövetségünk a jogállami irányelveket figyelembe véve jár el – közölte az irodavezető. – Mi nem ellenőrizhetjük a nyomozati munkát – még panaszjogunk sincs – hiszen nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt megtegyük. Az MLSZ az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA irányelve szerint jár el és függeszti fel a bundagyanúba keveredett labdarúgók játékjogát, amennyiben az a magyar jogszabályok szerint nem évült el. Amennyiben valaki tisztázza magát a fogadási csalás megalapozott gyanúja alól és a megszüntető határozat jogerőssé válik (például a jogosultak nem élnek a nyolcnapos panaszjogukkal), nyomban visszakapja a játékjogát, ez történt az érintett játékos esetében.  

Mezőkövesd - A közelmúltban arról adtunk hírt portálunkon, hogy – az MLSZ március 1-től életbe lépett rendelkezése szerint – a bundagyanúba keveredett játékosok nem szerepelhetnek a bajnoki mérkőzéseken.

tovább »

Mezőkövesd, Miskolc - F. Balázs mellett a jelenleg az NB II-es Mezőkövesd csapatában védő hálóőrt, Sz. Leventét is egy rendbeli kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, vele kapcsolatban reggel még nem tudott információkkal szolgálni a klub ügyvezető igazgatója, Bocsi Anna, ám a klub honlapján nemrég az alábbi közlemény jelent meg: "A Mezőkövesd Zsóry SE Elnöksége bízik Sz. Levente sportolójának ártatlanságában. Bízunk benne, hogy az eljárás mielőbb befejeződik. A sportolóra a jövőben is számít Egyesületünk, szerződését nem kívánjuk felbontatni."


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!