Sport

2012.04.03. 18:50

Portisch Lajos 75 éves

Szerdán ünnepli 75. születésnapját Portisch Lajos sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója.

Szerdán ünnepli 75. születésnapját Portisch Lajos sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója.

A magyar sakkozás hazai és nemzetközi rangjának megőrzését, társadalmi értékeinek, hagyományainak gondozását és gyarapítását, sakkozásunk nemzetközi kapcsolatainak bővítését, a sakkozás média-megjelenésének erősítését, a sakkozás népszerűsítését is célul tűzte ki Deák Klára, a Széchenyi Bank vezérigazgató-helyettese által alapított Magyar Sakkozásért Alapítvány. Az Alapítvány célkitűzéseit többek között hazai és külföldi versenyek szervezésével, rendezvények támogatásával, sakkoktatás és sakkszakember-képzés céljából képzési központ létrehozásával és működtetésével, az ifjúsági sakkozás támogatásával tervezi megvalósítani.

Az Alapítvány kezelő szerve a nyolcfős kuratórium. A kuratórium elnöke: Töröcskei István. A kuratórium titkára: Rajcsányi Péter. A kuratórium tagjai: Csom István, dr. Flumbort András, dr. Oszkó Péter, Kállai Gábor, Nádasi Tamás és Szabó László.

Az Alapítvány első versenyét a Nemzet Sportolója, Portisch Lajos 75. születésnapjának megünneplésére rendezi meg. Az olimpiai bajnok, húszszoros olimpikon, nyolcszoros világbajnok-jelölt, kilencszeres magyar bajnok nagymester sakkozásunk élő legendája, aki negyedszázadon keresztül tartozott a sakkvilág legjobbjai közé. A kétfordulós nemzetközi rapidtornán a Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes válogatottunkból Csom István is szerepel, a két külföldi meghívott a szerb Ljubomir Ljubojevic és a német színekben játszó Vlastimil Hort.

Az Alapítvány a viadalt a Hilton Budapest Hotelben (I. Hess András tér 1-3) április 3-án és 4-én rendezi meg, mindkét játéknapon három-három fordulóra kerül sor. A második körben a nagymesterek ellenkező színelosztásban mérkőznek meg. A fordulók kezdési időpontja 15, 16:30 és 18 óra. Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. A játszmákat Berkes Ferenc nemzetközi nagymester és Portisch Ferenc nemzetközi mester kommentálja. A belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!