Sport

2012.04.02. 10:51

Meglepetésdobogó Portugáliában

Mikko Hirvonen régóta nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára, s a Citroennél töltött első szezonában a negyedik versenyen Portugáliában máris győzelmet gyűjtött be. Ezzel a sikerrel a finn pilóta az egyéni ponttábla élére is ugrott. Mads Östberg lett a második, míg a bronzérmes helyen Jevgenyij Novikov ért célba, s ezzel első dobogós helyezését szerezte meg az orosz reménység.

Mikko Hirvonen régóta nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára, s a Citroennél töltött első szezonában a negyedik versenyen Portugáliában máris győzelmet gyűjtött be. Ezzel a sikerrel a finn pilóta az egyéni ponttábla élére is ugrott. Mads Östberg lett a második, míg a bronzérmes helyen Jevgenyij Novikov ért célba, s ezzel első dobogós helyezését szerezte meg az orosz reménység.

Az eső beleszólt

A Portugál Rali a meglepetések ralija volt. Az elmúlt évek száraz időjárását követően az eső ismét beleszólt a végeredménybe. A nagyágyúk estek-keltek, így kevésbé ismert arcok állhattak dobogóra. A verseny legnagyobb esélyesének számító Sebastian Loeb még az első napon, csütörtök este kiesett, miután félreértette navigátora utasítását. Az autó többször is megpördült, de szerencsére sem a pilóta, sem a navigátora nem sérült meg. A gyári fordos duónak sem folytatódott jobban a ralija, hiszen a hatalmas pénteki esőzésben Jari-Matti Latvala és Petter Solberg is kicsúszott. Mikko Hirvonen ekkor vette át a stafétabotot és végig az élen is tudott maradni. A finn pilóta a tavaly szeptemberi Ausztrál Rali óta először állhatott fel a dobogó tetejére.

Törött gázpedál

A két dobogós privát Forddal versenyző pilóta eredménye még csillogóbb annak fényében, hogy mindketten autójuk technikai meghibásodása ellenére érték el ezt a kiváló eredményt. Östberg autója gyújtáskihagyásával küszködött, míg Novikov a verseny végén törött gázpedállal versenyzett.

Novikov ügyesen tartotta magát a második helyen, pedig ott lihegett a nyakában Petter Solberg, aki a Rally 2 szabályozás értelmében folytatta a versenyt, s végül negyedik lett. Solberg sem úszta meg technikai malőr nélkül, a szervókormányzás meghibásodása miatt sok időt vesztett még szombaton. Solberg csapattársa, Latvala csak a 14. helyen zárt, de két pontot kapott a Power Stage-en elért második helyért.

Nasser Al-Attiyah, aki defekttel küzdött a versenyen, az ötödik helyen ért célba a cseh Martin Prokop előtt. Mindketten legjobb rali világbajnoki eredményüket érték el. Dennis Kuipersé a hetedik helyezés, pedig a holland pilóta idén most először állt rajthoz. Bár nagyon igyekezett, mégsem tudta őt beérni Sebastien Ogier, a Skoda S2000-essel, így a nyolcadik helyért járó pontokat viheti haza. Thierry Neuville bár kilencedik lett, de pénteken még az első ötben haladt a Citroen Junior pilótája, mígnem autója túlmelegedett és emiatt visszaesett a mezőnyben. A belga így végül mégis pontszerző helyen ért célba a többszörös defektek ellenére.

Egyik Mini sem

Egyik Mini sem tudott pontszerző helyen célba érni. Armino Araujo, Patrik Sandell és Dani Sordo is autójuk technikai meghibásodása miatt ért el alacsonyabb helyezést. Sordo egyébként több gyorsasági szakaszgyőzelmet is bezsebelt azután, hogy autója csütörtökön elektromos problémákkal küzdött és a Rally 2 szabályozás értelmében folytatta a ralit. Sordo azért a Power Stage győzelemmel büszkélkedhet és három értékes pontot hazavihet.

A következő

A következő világbajnoki ralira hosszabban kell várnunk, hiszen négy hét múlva, 2012. április 27-29. között kerül megrendezésre az ugyancsak murvás Argentin Rali. 2010-ben nem került be a versenynaptárba ez a verseny, de 2011-ben ismét találkozott itt a ralisok krémje. Tavaly Sebastien Loeb hatodszorra is hazavihette onnan a győztes trófeát, így ismét ő a verseny favoritja.

 2012-es Portugál Rali eredménye

1. Hirvonen (Citroën DS3) 4:19:24,3

2. Östberg (Ford Fiesta RS) 4:21:16,1

3. Novikov (Ford Fiesta RS) 4:22:49,3

4. P. Solberg (Ford Fiesta RS) 4:23:11,7

5. Al-Attiyah (Citroën DS3) 4:27:21,9

6. Prokop (Ford Fiesta RS) 4:27:25,3

7. Kuipers (Ford Fiesta RS) 4:28:03,4

8. Ogier (Skoda Fabia) 4:28:25,1

9. Neuville (Citroën DS3) 4:29:54,0

10. Ketomaa (Ford Fiesta RS) 4:31:08,9

A világbajnokság állása

1. Hirvonen 75 pont

2. Loeb 66 pont

3. P. Solberg 59 pont

4. Östberg 46 pont

5. Novikov 36 pont

6. Latvala 28 pont

7. Sordo 21 pont

8. Al-Attiyah 18 pont

9. Tanak 15 pont

10. Prokop 12 pont

Amber-PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!