Sport

2010.07.22. 20:52

Kiemelt támogatást kaptak a "látvány-csapatsportágak"

<p>Több, a sporttal összefüggő törvényt is módosított csütörtökön a parlament.</p>

A korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem teszik kötelezővé a heti legalább öt tornaórát  a hazai iskolákban. A törvények módosítása nyomán megszűnik a Nemzeti Sporttanács, és a sportolókra, edzőkre is kiterjesztik az ekho-s adózást. A törvénycsomag öt, úgynevezett látvány-csapatsport kiemelt támogatását is előírja.

Adómentessé válnak a természetbeni juttatások körében a sporteseményekre szóló belépők és bérletek. A törvénycsomag alapján az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) körébe vonják a sportolókat és az edzőket is. Ez utóbbi kedvezményes adózási formát a törvény kihirdetését követő 15. naptól vehetik igénybe a profi sportolók és edzők.

A törvény kihirdetése után nyolc nappal megszűnik a Nemzeti Sporttanács, szeptember 1-jétől pedig a Mező Ferenc Sportközalapítványt. A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát átadják a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

A törvénymódosítás öt, úgynevezett látvány-csapatsport kiemelt támogatását is előírja. A labdarúgó, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong-szövetségek az állami támogatást kizárólag az érintett sportágak személyi és tárgyi feltételeinek megteremtésére, javítására, az utánpótlás-nevelési feladatok ellátására, illetve ingatlanfejlesztésre használhatják fel. Az öt kiválasztott sportágban működő sportszövetségek és sportszervezetek vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetik meg sporttelepek (így a sportpályák, uszodák, stadionok, sportcsarnokok, jégpályák és jégcsarnokok) tulajdonjogát, feltéve, hogy azokat 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának kérésére az általános iskolákban további egyeztetésekig nem teszik kötelezővé a mindennapi, heti öt testnevelés órát.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!