Sport - Sakk

2016.04.20. 16:15

Nekrológ: Bárczay László emlékére

Miskolc - Életének 80. évében elhunyt Bárczay László nemzetközi sakknagymester, aki 1936. február 21-én Miskolcon született.

Miskolc - Életének 80. évében elhunyt Bárczay László nemzetközi sakknagymester, aki 1936. február 21-én Miskolcon született.

Tizenöt évesen már megnyerte Borsod-Abaúj-Zemplén megye felnőtt bajnokságát, 1958-ban pedig mesteri címet szerzett. Később tizenegyszer jutott be a felnőtt egyéni bajnokság döntőjébe. Bekerült a válogatottba és elérte a nemzetközi mesteri rangot. Az 1966-os havannai sakkolimpián a magyar bronzérmes csapatunk legjobb pontszerzője lett (12-ből 11 ponttal). Játszott Európa-bajnokságokon, számos nagy külföldi tornán, a világbajnoki versenysorozatban a zónaközi döntőig jutott. A nemzetközi nagymesteri címet is megszerezte, a stílusát a könyörtelen támadás jellemezte. Több miskolci klubban játszott, de budapesti és dunántúli együttesek tagjaként is tologatta a figurákat. Levelezési sakkban szintén nagymester volt, több nyelven beszélt, számos szakcikket írt, a Magyar Sakkélet szerkesztőjeként is dolgozott. Mindig vidám és széles látókörű, művelt emberként vonult be a sport történetébe. Aktív játékosként lapunknak is többször nyilatkozott. Bárczay Lászlót április 18-án helyezték örök nyugalomra a miskolci Deszka temetőben.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!