Sport - Foci

2017.05.24. 19:33

Urbán Flórián: „Irreális fizetések, felülről irányított magyar futball”

Budapest - Urbán Flórián negyvenszeres válogatott labdarúgó a Magyar Nemzetben szedte ízekre a hazai focit - órákon belül ki is rúgták az állásából. A menesztett edző felkészült, hogy elhagyja az országot.

Budapest - Urbán Flórián negyvenszeres válogatott labdarúgó a Magyar Nemzetben szedte ízekre a hazai focit - órákon belül ki is rúgták az állásából. A menesztett edző felkészült, hogy elhagyja az országot.

A menesztett edző a HírTV Egyenesen című műsorában beszélt arról, hogyan vesztette el munkáját az interjút követően és miről szól ma valójában a magyar foci.

Nem látott összefüggést

„Reggel megjelent egy cikk, amit nem tudtam, hogy megjelent, egy barátom üzent, hogy gratulál az interjúhoz, majd pár órával később felhívott a Nagykőrös elnöke, hogy az utolsó három fordulóra nem velem képzeli el a jövőt. Megkérdeztem, hogy mi is lenne az oka ennek, azt mondta, hogy így döntöttem” – kezdte beszámolóját Urbán Flórián.

„Ha az interjú miatt rúgtak ki, az borzalmasan rossz, az pedig még rosszabb, hogyha azért rúgtak ki, mert edzést akartam tartani” – mondta Urbán arra reagálva, hogy a Nagykőrös elnöke az esetet követően azt nyilatkozta: a menesztés oka az, hogy az edző túl sokat várt el a játékosoktól.

Rosszul működő rendszer, irreális fizetések

Az ominózus interjúban Urbán csillagászati fizetésekről is említést tett.

„Hogy átlátható legyen, az egész rendszer nem jól működik. Régen a rendszer úgy működött, hogy nem volt pénz a futballban. Első osztályban, amikor én futballoztam, nem fizettek a klubok, mert nem volt. Egyetlenegy célom volt, hogy kikerüljek külföldre, hogy jobb életem legyen, ezért viszont én átgázoltam mindenkin itt, Magyarországon, hogy lehetőséget kapjak külföldön. Kikerültem külföldre, ott kerestem minimális pénzt. Nem sokat, de kerestem, jobban, mint Magyarországon. Ma meg van fordítva ez az egész, hiszen milliárdokat tolt bele a kormány a futballba az elmúlt hat évben, ezáltal az első osztályú csapatoknál olyan irreális fizetések vannak, ami elfogadhatatlan. Tehát többet keresnek itt, Magyarországon első osztályban a játékosok, mint külföldön” – mondta el a volt edző, hozzátéve: ez nem a játékosok hibája, hanem azé, aki adja.

Ami régen egy tál pacal, az ma kétszázezer

Urbán Flórián szerint az első, a másod- és a harmadosztályban milliós fizetésekért játszanak a focisták, a megye első osztályában (ahol az általa edzett Nagykőrös is szerepel) kétszázezres fizetésekért rúgják a bőrt.

„Egy játékos úgy kezdi, hogy kétszázezer. Megyébe? Hát, egy tál pacal meg egy láda sörért szoktak futballozni, nem kétszázezerért. De a rendszer föntről lefelé úgy hozza le, hogy egy megyei játékos azt mondja, hogy ha nem adtok kétszázezret, nem jövök focizni. Edzésre kell járnom? Nem jövök. Tehát az egészen mentálisan nem jól működik, holott mindenki azt mondja, hogy milyen jó és milyen szépen fejlődik a futball” – fejtette ki a volt labdarúgó.

A teljes interjú elolvasható a Hír TV oldalán.


Magyarországon talán semmit nem próbálnak annyira titokban tartani, mint a labdarúgók fizetését. A konkrét jövedelmeket az NB I-es klubok hétpecsétes titokként őrzik, ami azért furcsa mert a világ többi országában nyilvánosak az összegek. Az RTL megpróbálta kideríteni mennyi az annyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!