Sport - Foci

2007.12.17. 23:33

Eltérő vélemények a mikrochipes labdáról

<p>Eltérő a játékosok véleménye az új, mikrochipes labdáról. Az új technikával ellátott labdát a hétvégi klubvilágbajnokság döntőjében próbálták ki élesben.</p>

Volt, aki dicsérte, volt, aki nem volt vele megelégedve, abban azonban egyetértettek, hogy a játékvezetők dolgát nagyban megkönnyíti a szerkezet, amely jelez, ha a labda átgurul a gólvonalon. A készítők ezzel a vitás helyzeteket próbálják kiszűrni.

Carlo Ancelotti, a Milan vezetőedzője szerint a játékosai többsége meg volt elégedve a labdával, Clarence Seedorf, az olasz együttes középpályása szerint viszont nehezebb irányítani. Hugo Ibarra, a Boca Juniors védője is arra panaszkodott, hogy a labda különös röppályákat ír le a levegőben, ezért megnehezíti a kapusok és a védők dolgát.

A technológiát először a 2005-ös, U-17-es világbajnokságon használták, és a tervek szerint bevetik a következő felnőtt világbajnokságon is. A rendszer úgy működik, hogy a pályán lévő mágneses érzékelők pontos helyzetet adnak a labdáról egy központi számítógépnek, amely továbbítja az adatokat egy a játékvezető kezén lévő készülékhez. A bíró ebből tudja megítélni, áthaladt-e a labda a gólvonalon, vagy sem. A FIFA egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, márciusban ugyanis egy nemzetközi szakértő csoport fogja értékelni a teszt eredményeit.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!