Helyi közélet

2010.09.27. 09:08

Önkormányzati választás 2010 | Van elég jelölt, mindenütt választanak

<p>Miskolc - Megyénk minden településen megtartják az önkormányzati választásokat.</p>

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyetlen településen sincs akadálya annak, hogy megtartsák az önkormányzati választásokat, mondta portálunknak dr. Kovács János megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője. Ez tehát azt jelenti, hogy a választásokon 358 településen 832 szavazókörben adhatjuk majd le szavazatainkat. A megválasztható települési képviselők száma egyéni listán 1624, települési egyéni választókerületben 88, kompenzációs listán 34, összesen 1746. A Területi Választási Irodánál, illetve a Helyi Választási Irodáknál 23 szervezet kezdeményezte az önkormányzati, 10 szervezet a kisebbségi választáson jelölő szervezetként nyilvántartásba vételét . Összesen 7617 jelöltet vettek nyilvántartásba, a különböző választási formákban. A bejelentett polgármesterjelöltek száma a megyében 1095.

Minden településen lesz legalább egy polgármesterjelölt - 44 településen egyetlen jelölt indul a posztért, egy településen - Aggteleken - pedig kilenc. A jelölő szervezetek négy megyei közgyűlési lista nyilvántartásba vételét kezdeményezték, a Területi Választási Bizottság 3 önálló és 1 közös listát vett nyilvántartásba.

"A hivatal dolga"

Az adatvédelmi törvény (Avtv) előírásai szerint az ajánlószelvények gyűjtése adatkezelésnek minősül, ehhez pedig adatkezelőként nyilvántartásba kell vétetnie magát a jelölteknek. Mint kiderült, a jelöltállítás végén csak 8650 adatkezelő vette nyilvántartásba magát országos szinten, miközben független jelöltből összesen 35 831 indul a választásokon. Dr. Kovács Jánostól azt is kérdeztük, ellenőrizték-e hogy a megyénkbeli jelölt nyilvántartásba vetették-e magukat. Ő azt válaszolta: mivel a jelölteknek az adatvédelmi biztos hivatalában kellett regisztrálniuk, az ellenőrzés is a hivatal dolga. A Területi Választási Irodának nincs ilyen jogköre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában