Sport

2013.11.18. 10:02

Magyar mérleg: Egy 8. és egy 10. hely a Rotax Világkupán

New Orleans – Az Egyesült Államokban megrendezett Rotax Világdöntőn becsülettel helyt állt a magyar különítmény, hat pilótából négyen a döntőbe jutottak, ketten – Kancsár Ferenc és Habsburg Ferdinand - pedig a legjobb tíz között végeztek.

New Orleans – Az Egyesült Államokban megrendezett Rotax Világdöntőn becsülettel helyt állt a magyar különítmény, hat pilótából négyen a döntőbe jutottak, ketten – Kancsár Ferenc és Habsburg Ferdinand - pedig a legjobb tíz között végeztek.A New Orleans melletti NOLA Motorsport parkban zajló viadal utolsó versenynapján a bemelegítő köröket követően a magyar színekben induló Habsburg Ferdinandnak kellett elsőnek bizonyítania. Utolsó királyunk dédunokája nem is hozott szégyent a piros-fehér-zöld lobogóra, hiszen a Junior elődöntőben a 29. helyről előbb a 16.-ra, majd a fináléban a 10. pozícióba küzdötte fel magát. A győzelmet itt a hazai pályán versenyző Juan Correa szerezte meg, akit két fiatal brit pilóta követett a célvonalon.

A DD2 Masters kategória fináléjába sajnos sem a sorozatos technikai hibák miatt rosszul szereplő Madár Róbert, sem a reményfutamban egy megpördülés miatt visszaesett Fodor Géza nem jutott be. Itt a kategóriát évek óta uraló dél-afrikai Cristiano Morgado nyert - egy kanadai és egy portugál pilótát maga mögé utasítva.

A Senior kategóriában is érdekeltek voltak a magyarok, itt Ferencz Márknak az elődöntőben az utolsó rajtkockáról kellett nekivágnia a 14 körös távnak. A fiatal versenyző nagy lendülettel küzdötte fel magát a 22. pozícióba, ami nyolc helyes javulást jelentett, de a fináléban sajnos nem jött ki a lépés neki: a 26. helyre esett vissza, ám a harcos versenyzésért így is dicséret illeti a tehetséget. A kategóriát itt a brit Oliver Hodgson nyerte, aki egy észt és egy amerikai ellenfelét győzte le a döntőben.

A DD2 mezőnyének egyik legnagyobb esélyeseként Amerikába érkező, és a reményfutamból toronymagasan a legjobbként döntőbe kerülő Kancsár Ferencnek nem volt könnyű dolga, de végül ő lett a legjobb magyar. A dabasi pilóta előbb az elődöntőben a 29.-ről a 15. helyre küzdötte fel magát, majd a fináléban egészen a 8. pozícióig jutott. A szintén dabasi Birizdó Imre a 28. helyről négy helyet javított az elődöntőben, de a fináléban ötöt visszaesett. A győzelmet itt a litván Simas Juodvirsis gyűjtötte be, ő egy amerikai és egy spanyol ellenfelet tartott maga mögött, ám feltehetően másképpen alakultak volna az eredmények, ha a kategória idei két nagy esélyese, a magyar csapatfőnökkel (Kálmán Péterrel) versenyző kanadai Ben Cooper és a litván Kazimieras Vasiliauskas nem akad össze és esik ki már az első körben.

A verseny hivatalos oldala (részletes időeredményekkel): http://www.rotax-kart.com/en/Max-Challenge/Grand-Finals/Grand-Finals-2013

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!