Gyurcsik Petra

2019.11.27. 14:41

Szelfi: mindenhol, mindig

Hogy mennyit fejlődhet még a szelfizés, nehéz megjósolni.

Földes Ferenc Gimnázium

Szelfi – mindenkor

Forrás: A szerző fotója

Napjainkra az egyik legtermészetesebb mozdulattá vált, hogy zsebünkből elővesszük okostelefonunkat, és lövünk néhány önarcképet, más néven szelfit. Ma már az sem feltétel, hogy egy különleges helyen legyünk, mindennapjaink egyszerű pillanatait is gyakran megörökítjük. Ez azonban nem volt mindig így. Az első szelfit 1839-ben készítette az amerikai Robert Cornelius. Több mint egy percig ült összefont karokkal, mire letelt a fényképezőgép exponálási ideje. A bonyolult elkészítési folyamat miatt a szelfizés még sokáig „gyerekcipőben járt”, a 20. században azonban a modern fényképezőgépek elterjedésével már egyre többször készültek szelfik. Ezeken általában tükörben fotózták magukat az emberek.

Megosztják

A szelfizés igazi forradalma a 21. században kezdődött, amikor a mobiltelefonok a hétköznapi élet elengedhetetlen tartozékaivá váltak. A szelfizők először megfordították telefonjaikat, majd a 2010-es évek elején megjelentek az előlapi kamerák, melyek egy újabb fejezetet nyitottak a modern technológia történetében. Az emberek megpróbáltak mindent dokumentálni az életükből, hogy ezt a közösségi médiában megoszthassák ismerőseikkel vagy akár szélesebb körben.

Egy szelfit bárki könnyen elkészíthet, mivel ma már majdnem mindenki rendelkezik okostelefonnal. Személyes műfaj, hiszen a készítője önmagát fotózza, és teret ad az önkifejezésnek is. Sok ember közelebb érzi magához a természetesnek ható, adott pillanatot rögzítő szelfit, mint egy gondosan megkomponált, beállított képet. Gyors, így néhány pillanat alatt közölhetjük a világgal, hogy merre járunk vagy mit csinálunk anélkül, hogy felkérnénk bárkit is, hogy készítsen rólunk képet.

Sok meglepetés

Az utóbbi években megjelentek a filterek, így néhány pillanat alatt profi fotót varázsolhatunk képeinkből teljesen ingyen, segítség nélkül. Ezek használatát könnyű megtanulni, így minden korosztály számára nyitva van a lehetőség arra, hogy saját tehetsége, ízlése szerint gyakorolja a szelfikészítés művészetét.

A szelfizés közösségi tevékenység is lehet. Egy csoportkép elkészítése nagyszerűen összehoz egy társaságot azáltal, hogy tagjai megpróbálnak beleférni egy képbe, majd pillanatok alatt több tíz különböző képet is elkészítenek, amin közben jól szórakoznak.

Az, hogy mennyit fejlődhet még a szelfizés, és hogy vajon merre tart a világ ezáltal, nehéz megjósolni, mert ma már követhetetlen tempóban fejlődik a technológia. Azonban gyanítható, hogy sok meglepetést és új lehetőségeket tartogat még az önkifejezésnek ez a mindenki számára elérhető formája.

Gyurcsik Petra Földes Ferenc Gimnázium 10. e

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!