Sátoraljaújhely hírei

2018.12.27. 17:58

Újra fellendíteni a várost Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Sátoraljaújhelyre csábítja a fiatalokat a település jelenlegi vezetése.

Sátoraljaújhely - Sátoraljaújhelyre csábítja a fiatalokat a település jelenlegi vezetése.

A sátoraljaújhelyi városvezetés már évekkel ezelőtt rendkívül fontos célnak tekintette, hogy megállítsák az egykori zempléni megyeszékhely lakosságának csökkenését. Felismerték, ez csak akkor lehetséges, ha minél élhetőbbé teszik a várost, olyan vállalkozókat csábítanak Sátoraljaújhelyre, akik a munkahelyek megteremtésével nem csupán megtartják, de vissza is csalogatják az elköltözötteket.

Ennek a programnak egyik eleme az újabb ipari park területének a kiállítása, de ezt a célt szolgálja a tavaly beindított egyetemi képzés, amely idén már a második évfolyamát kezdte el a Miskolci Egyetemmel közösen. Nem titkolt szándék az sem, hogy az évekkel ezelőtt elindított Polgármester Ösztöndíjasa program is ezzel a gesztussal igyekszik Sátoraljaújhelyhez kötni a tehetséges fiatalokat.

Újhelyen élni

Most pedig az újhelyi önkormányzat Esély Otthon Sátoraljaújhelyen című pályázati programmal a 18-35 év közötti korosztályt szólítják meg. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy segítse azoknak a fiataloknak a letelepedését, akik nem csupán Újhelyen szeretnének dolgozni, de a zempléni városban kívánnak élni is. Erről a programról rendeztek a sátor­aljaújhelyi városháza dísztermében információs napot.

A projektre pályázati úton kapott közel 120 millió forint lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat felújítson és berendezzen 14 lakást, amely 28 fiatal beköltözésére ad lehetőséget. A lakásokat rendkívül kedvezően lehet majd bérelni, hiszen csak rezsit kell fizetniük a fiataloknak, bérleti díj fejében pedig önkéntes munkát kér az önkormányzat. A tájékoztatón elhangzott, lehetőség lesz a beköltözni vágyók pénzbeli ösztönzésére, amelynek keretében 14 fiatal egy éven keresztül havi bruttó 100 ezer forintot kaphat.

Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere az információs napon elmondta, azokat a fiatalokat tudják támogatni, akik a városban dolgoznak, vagy Sátoraljaújhelyen szeretnének dolgozni, letelepedni és családot alapítani, hiszen a majdan születendő gyerekek Újhelyen járnának óvodába és iskolába, javítva a város demográfiai összképét is.

BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!