Sárospatak hírei

2010.12.17. 22:08

„Vissza a szülőföldre, Zemplénbe” pályaorintáció Sárospatakon

<p>A „Vissza a szülőföldre, Zemplénbe” program keretében december 10.-én és 17.-én pályaválasztási konzultációkat szervezett a Zemplén Régióért Egyesület Sárospatak középiskoláiban a végzős és egyetemi, főiskolai felvételire készülő diákoknak.</p>

A pályaorientációt a projekt megvalósítói azért iktatták be a programjukba, mert a szükségletfelmérés során azzal a sajátos jelenséggel találkoztak, miszerint Zemplénben is egyszerre van jelen a regionális munkaerő-piacon a szakemberhiány egyes keresett (műszaki, gazdasági) diplomásokat illetően, illetve az álláshiány a kevésbé keresett szakokon diplomát szerzők esetében.

Ebből a kettőségből következően érdemes és szükséges a végzős, felvételi jelentkezés előtt álló diákokat tájékoztatni az európai, hazai és zempléni munkaerő-piaci folyamatokról és középtávú kilátásokról.

A konzultációkat megelőzően a „Vissza a szülőföldre, Zemplénbe” programhoz csatlakozott foglalkoztatók, az egyesület tagjainak és önkénteseinek zempléni munkaerő-piaci tapasztalatai alapján négyoldalas kistérségi továbbtanulási tájékoztatót állítottak össze és juttattak el novemberben, 300 példányban - az iskolatitkárokon keresztül – a végzős tanulóknak.

Tájékoztatójukkal azoknak kívántak segítségére lenni, akik az érettségit követően felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni, s pályaválasztásukat a Zemplénbe, Sárospatakra, vagy a kistérség másik 15 településére való visszatérés, a későbbi itteni boldogulás lehetőségének a megteremtése is befolyásolja. Ehhez, mint fogalmaztak az az első előfeltétel, hogy olyan felsőfokú képesítést szerezzenek a fiatalok, melyek - előre láthatóan - találkoznak a kistérség foglalkoztatóinak munkaerő-piaci igényeivel.

A tájékoztatóban arra is felhívták a figyelmet, hogy a külső, munkaerő-piaci tényezők mellett legalább olyan súllyal kell mérlegelnie kinek-kinek saját képességeit, belső tulajdonságait, ha jó kedvvel, kiegyensúlyozott hallgatóként kívánja folytatni tanulmányait, s megelégedett, sikeres munkavállalóként, vagy vállalkozóként szeretné élete anyagi alapjait biztosítani.

A tájékoztatók eljuttatását követően került sor a pályaválasztási konzultációkra, december 10.-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában, december 17.-én pedig az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban.

A konzultációkon közel 100 érdeklődő fiatal vett részt, ami azért örvendetes, mert a tanulmányok utáni hazatérés, szülőföldön való egzisztencia teremtés az elmúlt években nem csupán a munkalehetőségek szűkössége miatt ritkult meg, hanem emellett szerepet játszott e negatív gyakorlat kialakulásában a fiatalokban uralkodóvá vált azon szemlélet is, miszerint a sikerességet a nagyvárosi, külföldi gyakornoki, vagy álláshely megszerzése jelzi. A konzultációk ennek a szemléletnek a megváltoztatását is célozták, tudván azt, hogy az önkéntes tudati változások elérése hosszú folyamat eredménye lesz.

A „Vissza a szülőföldre, Zemplénbe” kistérségi TÁMOP program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!