Sárospatak hírei

2010.11.18. 06:35

Őszi Szent Erzsébet Napok november 16.-tól 19.-ig –„Vígadj boldog Pannónia ” hangzott az ének

Őszi Szent Erzsébet Napok november 16.-tól 19.-ig –„Vígadj boldog Pannónia ” hangzott az ének
A Sárospataki Római Katolikus Egyházközség, a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény és az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság Szent Erzsébet halálának emléknapja a világegyházban és A Bazilika minor cím kihirdetésének évfordulója alkalmából immár hagyományosan Őszi Szent Erzsébet Napok rendezvénysorozatot tart . A rendezvénysorozat napjai alatt zarándokok keresik fel a 2007.évben Bazilika minor címet kapott Vártemplomot.. November 14.-án vasárnapon búcsúi szentmisét tartottak Vajdácskán. Kedden az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság ünnepi közgyűlést tartott a Szent Erzsébet Házban .
November 18.-án az ünnepi szentmisét a Bazilikában Papp János nyíregyházi apátplébános celebrálta. .A Bazilikában Karitász lelkinapot tartottak a Debrecen –Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász csoportjaival közösen. Az ünnepi szentmise résztvevőit Écsy Gábor atya a Katolikus Karitász országos igazgatója köszöntötte. Az esti órákban a hagyományoknak megfelelően Vesperást tartottak A sárospataki katolikus múltról , a Domonkos Rend és Sárospatak kapcsolatáról Deák Hedvig OP. tartományfőnök tartott ünnepi előadást a Római Katolikus Plébánia Szent Erzsébet termében. Az ünnepi programsorozat csütörtökön és pénteken továbbfolytatódik
Szent Erzsébet ünnepe sárospataki ünnep. Már a korai középkorban, sehol máshol, de Sárospatakon megünnepelték Szent Erzsébet halálának emléknapját .Három lelki tulajdonságára -,amelyre a mai napokban legnagyobb szükségünk van- : az imádságra, a családra és a szeretetszolgálatra. A szeretetét megosztotta , kiterjesztette a szűkölködőkre, a szegényekre. Így maradt ránk a „Rózsa csoda „emléke” mikor is a kötényébe rejtett cipócskák, amit gyóntatója akarata ellenére visz ki és oszt szét naponta többször is –hogy ne kelljen „pironkodnia”, illatos rózsákká változnak. A szeretetszolgálatban létrehozza Európa első kórházát, ahol ő maga is ápoló. Szeretett férje halála után megöröklött pénzét bőségesen osztja szét a nincstelenek között. – „Csak boldogok legyenek ”– és vidámságot, örömet visz közéjük. Nem ismeri a fáradtságot, fiatal önmagát nem kímélve tesz másokért. Alig 24 éves korában meghal. Halálos ágyán feküdve a nyitott ablakon át madarak dala készíti a szentségek fogadására. Élete több mint nyolc évszázada óta példa a Karitász számára. Halála napja, amely egyben szentté avatása napja is, a mai napig ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!