Helyi közélet

2010.09.26. 19:36

Önzetlen önkéntesek a baráthegyi farmon

<p>Miskolc - Amerikai önkéntesek is segédkeznek a baráthegyi farm helyreállításában.</p>

A Szimbiózis Alapítvány baráthegyi farmján nagy a sürgés-forgás, heti váltásban érkeznek az önkéntesek, hogy amit a nyár eleji árvíz tönkretett, azt ők helyrehozzák. Szombaton még az amerikai nagykövetség munkatársai is csatlakoztak a szintén amerikai önkéntes csapathoz, együtt ásták a vízelvezető árkot, együtt hordták a földet a farm bentlakásos otthonának fogyatékkal élő lakóival. Szombat délelőtt a betonkeverő monoton moraja fogadott bennünket, nem messze tőle védősisakos amerikaiak és magyarok csákányoztak, lapátoltak. Hol magyarul, hol angolul beszélték meg a következő munkafázist, de az mindannyiukon látszott, hogy vidám hangulatban végzik a cseppet sem könnyű feladatot. Jakubinyi László, az alapítvány elnöke magyarázza, mit is dolgoznak itt: mivel az árvíz idején a lakóotthon földszintje teleszaladt a hegyoldalról lezúduló vízzel, most a vízelvezetés kiépítése a legfontosabb. Az önkéntesekkel vízelvezető árkokat és vízgyűjtő aknákat építenek, valamint három támfalat. Ezek a legközelebbi özönvíz idején már megvédik az épületet.

Csákánnyal

Bíró Katalin, bár törékeny hölgy, mégis csákánnyal a kezében küzd az agyagos földdel. Mint megtudjuk, ő az amerikai nagykövetség sajtó- és kulturális osztályának munkatársa.

– Amerikában hagyománya van az önkéntes munkának, Magyarországon azonban még nem mindennapos. Pedig nagyon jó, ajánlom mindenkinek. Csapatépítésnek is kiváló, de rendkívül jó érzés, hogy önzetlenül segíthetünk valakinek - magyarázza Katalin.

Mellette Jeff Jordan, a nagykövetség gazdasági attaséja próbálja mélyíteni a már kirajzolódó vízelvezető árkot. Megtudjuk tőle, hogy Magyarországon ez az első önkéntes munkája, de Amerikában rendszeresen részt vesz ilyesmiben.

– Nagyon örülök, hogy ezt csinálhatom, mert szükség van a testmozgásra, hiszen a nagykövetségen sokat üldögélek – mondja, hozzátéve – az is jó, hogy nem csak a követség munkatársaival, hanem helyi emberekkel dolgozhatunk együtt.


Egy miskolci autistaotthon újjáépítésén dolgoztak az amerikai nagykövetség önkéntesei

fuggetlen | 2010.09.25 16:24
Miskolc - A júniusi esőzések során kárt szenvedett miskolci Szimbiózis Alapítvány autistaotthonának újjáépítésénél segédkeztek az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének munkatársai szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában