Rudabánya hírei

2012.03.07. 12:11

Újabb ásatások lesznek Rudabányán

Rudabánya. Folytatódnak a nyáron Rudabányán a magyar-kanadai Rudapithecus-kutatások.

Rudabánya. Folytatódnak a nyáron Rudabányán a magyar-kanadai Rudapithecus-kutatások.A rendszeres kutatások 1972-ben kezdődtek el dr. Kretzoi Miklós paleontológus professzor vezetésével az 1967-ben felfedezett rudabányai őshominida-lelőhelyen. 1982-től napjainkig dr. Kordos László professzor irányítja a nagy érdeklődést kiváltó feltárásokat. A kutatásokba 1996-ban kapcsolódott be dr. David R. Begun, a kanadai Torontói Egyetem paleoantropológus professzora, aki kutatócsoportjával előbb 1997 és 1999, majd 2006 és 2010 között minden év nyarán ásatásokat folytatott Rudabányán –közölte lapunkkal Hadobás Sándor, a Gvadányi József Művelődési Ház vezetője.

Kiváló referencia

A magyar-kanadai együttműködés legkiemelkedőbb eredménye a „Gabi”-névre keresztelt Rudapithecus-koponya előkerülése volt két darabban, a felső részét ugyanis 1999-ben, alsó darabját pedig 2006-ban találták meg. Emellett közel 300 más ősmajom-maradvány - fogak, állkapocs- és végtagcsont-töredékek stb. - is napvilágra jutottak. 2011-ben a kutatások különböző okok miatt elmaradtak, az idén azonban ismét vallatni fogják a lelőhelyet – hangoztatta Hadobás Sándor. A tervek szerint ezúttal június 14. és július 15. között kerül sor a kutatásokra. A sok nemzetet képviselő paleontológus-hallgatók és kezdő szakemberek számára a Rudabányán végzett gyakorlati munka és a hozzá kapcsolódó helyszíni oktatás kiváló referenciát jelent későbbi szakmai előmenetelük számára. Az újabb ásatások remélhetőleg ismét értékes darabokkal gyarapítják majd az időközben világhírűvé vált Rudapithecus-leletegyüttest.

-BGy-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!