Császta KaranTrail

2020.05.20. 17:30

Nem maradnak futóverseny nélkül

Egészen újszerű kezdeményezést indított útjára az Edelényi Futók Egyesülete.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Elég nehéz helyzetbe került az Edelényi Futók Egyesülete, amely az elmúlt években új versenyek elindításával és régi hagyományokra visszatekintő megmérettetésekbe új élet lehelésével hívta fel magára a figyelmet, és került be a futósport hazai vérkeringésébe. Az évi három nagy versenyük közül kettőt ugyanis már biztosan „el kellett engedniük”, és az egyesületi közös futásoknak is búcsút kellett inteniük két hónapra. Azonban most egy – talán országosan is – újszerű kezdeményezéssel álltak elő.

Anyagilag nehéz

Az Edelényi Futók Egyesülete idén harmadik alkalommal rendezte volna meg márciusban a Vizamo Edelényi Kastélysziget Körök elnevezésű versenyét, míg június 26-án a Fedrid Császta Trailt. Mindkét versenyük rengeteg résztvevőt és érdeklődőt vonzott már tavaly, és számtalan kísérőrendezvénnyel is kiegészítették, idén pedig további újításokat terveztek. Azonban a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ezek elmaradtak, ami okoz némi problémát.

– Megtört minket ez a helyzet. Nagyon készültünk a versenyekre, és az egyszerűség kedvéért egyben megrendeltük a három versenyre a befutóérmeket. Ezeket már legyártották, így ki kell, hogy fizessük, az árát ki kell gazdálkodni, noha verseny nincs, így bevétele sem az egyesületnek. Sajnos a támogatókra sem tudunk úgy számítani, mint korábban. Van, aki nem is tud támogatni most minket, mert neki sem egyszerű ez a helyzet – mondja Puskás Béla, az egyesület elnöke.

Az első rendezvényt, a kastélyköröket már teljesen összerakták, és ahogy az elnök mondja: az a kukába ment. A Császta Trailnél már számítottak a helyzetre, így ott nem akkora a befektetett és elvesztett energia.

Az elmúlt két hónapban az egyesületi tagok közösen nem tudtak csinálni semmit, van egy csoportjuk a közösségi oldalon, ott posztolják, ki merre jár, ki mennyit fut. Most már könnyebb lesz a helyzet, hiszen enyhült a szigorítás, és egyesületi szinten már engedik a közös sportolást, gyakorlást, így a hétvégén már futottak együtt többen, és most tervezik, hogyan tudnak a jövőben ismét összejárni.

Edzésben jobb

– Maga az edzés az én szempontomból pozitívan változott, több lett a szabadidőm, felszabadult a versenyszervezésre fordított idő, több jut a futásra, így a heti edzés- és kilométerszámom megnőtt. Alapvetően egyéni futó vagyok, de a szombati hosszút korábban együtt futottuk többen. Több csoport is kialakult az edzettségi szintnek megfelelően. Csak az a probléma, hogy nincs visszaigazolás, mert nincs verseny, nem tudjuk, hol járunk – mondja Puskás Béla.

Az elmúlt két hónapban folyamatosan gondolkodtak, várták minden héten a fejleményeket, az engedményeket, mert mindenképpen szerettek volna egy rendezvényt még a nyár vége előtt összehozni. Először még nagy, ingyenes közösségi futásban gondolkodtak, amit bográcsozással zártak volna, de ilyen eseményt sem lehet egyelőre rendezni, így ezt is el kellett vetni.

– Akkor megint kicsit elkeseredtünk, és egy-két hétig le is tettünk a dologról. Aztán egy közös futás alatt agyaltunk, és húsz kilométer alatt kitaláltuk, mi lehetne a megoldás, amit leegyeztettünk aztán a többiekkel is, így született meg a KaranTrail ötlete. A visszajelzések során többen azt mondták, ez már majdnem verseny, sokan érdeklődnek, örülnek neki. Megpróbáljuk a díjazást is a lehető legjobban megoldani, ami az anyagiakba belefér, ezt aznapra tervezzük, ami az eredeti Császta Trailen is lett volna. A cél az, hogy minél többen futhassanak és vehessenek részt rajta, ennek megfelelően próbáljuk az ajándékokat is összeszedni, amit akár az utolsó helyezett is megnyerhet – magyarázza az elnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szeptemberi Bódva-völgyi Maratonra a nevezés nyitva van, folyamatos, az elképzelés szerint azt a versenyt az eredeti kiírás szerint megrendezik.

Többször nekifuthatunk

A Császta KaranTrail lényege az, hogy az érdeklődők egyfajta virtuális megmérettetésen vehetnek részt, amely teljesen ingyenes. Május 22-e és június 20-a között lehet teljesíteni, a Fedrid Császta Trail 7 kilométeres pályáján 1, 2 vagy 3 kört.

Kategóriák: 1 kör, 1 kör kutyával, 2 kör, 3 kör – külön férfi és női kategóriában, melyeknek az első három helyezettje díjazásban részesül. Szintidő nincs. Egy versenyző csak egy távon vehet részt, de azon többször is próbálkozhat. A próbálkozások közül a legjobb időt kell beküldeni a teljesítési igazoláson. A verseny menete: ki kell tölteni egy online jelentkezési lapot, majd lefutni a távot, amelyet rögzíteni kell egy tetszőleges alkalmazással, amelyet publikusra kell állítani, hogy ellenőrizhető legyen. A futás után 24 órával ki kell tölteni a teljesítési igazolást. A részletek elérhetőek az egyesület honlapján: edelenyifutok.hu.

(A borítóképen: A kastélykör rajtja: amikor még megszervezhették a futóversenyeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában