szponzorált tartalom

2021.07.07. 10:42

Hitel vagy lízing – melyiket érdemes választaniuk a vállalkozóknak

A Magyar Lízingszövetség szerint a tavalyi évben csökkent azon lízingszerződések értéke, amelyeket újonnan kötöttek. Ezzel szemben a vállalkozói hitelek felvétele nőtt. Hitel vagy lízing? Vajon mi lehet az oka annak, hogy inkább a hiteleket választják jelenleg a vállalkozások?

House Model With Keys And Ballpen On Contract Paper

Fotó: Andrey Popov

Hitel vagy lízing – melyik a jobb választás?

A lízingkonstrukciók iránt leginkább a mikrovállalkozások érdeklődnek, és többnyire az NHP Hajrá! programhoz kapcsolódóan vették igénybe ezt a lehetőséget. A lízingkonstrukciók jóval drágábbak, mint az államilag támogatott hitelek. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor miért választják ezt a lehetőséget a mikrovállalkozások? Leginkább azért, mert nem felelnek meg a hitelfelvételhez szükséges feltételeknek, így kénytelenek körülnézni a lízingpiacon. A lízingcégek enyhébb feltételek mellett is vállalják a finanszírozást, mint a hitelintézetek. Miért vállalják ezt a lízingcégek? Mert a lízingelt eszköz a futamidő végéig az tulajdonukban marad és a vállalkozás az első lízingdíjban kifizeti a vételár akár 20-30 százalékát. Jelenleg a nem támogatott lízingkonstrukciók teljes hiteldíjmutatója jellemzően 4,5 és 6 százalék között mozog. Azonban ettől kedvezőbb feltételekkel is igényelhető lízingkonstrukció az NHP Hajrá! program keretein belül, mindössze évi 2,5 százalékos kamattal.

A hitelképes vállalkozások inkább a hiteleket választják

Azok a vállalkozások, amelyek hitelképesek, a hitel vagy lízing közül az előbbit választják, mivel az NHP Hajrá! nyújtotta konstrukciónál is találhatnak jobb megoldást. Például kiváló választás lehet a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz névre hallgató termék, amelynek kamata évente mindössze 0,5 százalék. Ráadásul ez a konstrukció igénybe vehető céges üzletrészek, tárgyi eszközök, valamint ingatlanok vásárlására. Maximum egymilliárd forint igényelhető és 6-10 év közötti futamidővel kell számolni a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz esetében. A visszafizetést legfeljebb két év türelmi időt követően kell elkezdeni. Azonban azzal számolni kell a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz igénylésekor, hogy ehhez a hitelhez szükséges az önerő megléte. Ennek mértéke hitelintézetenként eltér, körülbelül 10-30 százalék között mozog. Ennek a beruházási hitelnek további előnye, hogy a kapható legnagyobb hitelösszeg könnyen kalkulálható, így egyszerűbbé válik a pénzügyi tervezés. Ez annak köszönhető, hogy a Széchenyi Kártya Program szakmai irányítását végző KAVOSZ Zrt. szabályzata egyértelműen megfogalmazza a hitelfelvétel feltételeit.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában