Szponzorált tartalom

2021.06.28. 11:11

Mirtusz, a szenvedélyes szerelem jelképe

A mirtuszfélék családja nagyon gazdag száznál is több alfajjal. Többségük örökzöld fa vagy cserje, a szubtrópusi tájakon őshonos. Általában melegkedvelők, szegényes, rossz talajon is megélnek.

Már az egyiptomi nők is előszeretettel ékesítették hajukat és ruhájukat a mirtusz virágaival. Aphrodité, illetve Vénusz szent növénye volt, a hűség, a termékenység és a szenvedélyes szerelem jelképe. Éppen ezért nagyon sokszor látni esküvőkön a menyasszonyi csokrokban, koszorúkban, kitűzőkbe tűzve.

Az arabok – mennyei illata miatt – a Paradicsomból eredeztetik. A Közép-Keleten a béke szimbólumaként tekintettek rá a középkorban. Virágai, levelei és termése sok illóolajat tartalmaz. Az aromaterápia és a parfümipar az elsődleges felhasználói. Illóolaját vízgőz desztillációs eljárással nyerik ki.

A mézes mirtusz

A mézes mirtusz (Melaleuca teretifolia) a teafa rokona, Délnyugat-Ausztrália tájain őshonos 1-5 méter magas növény – cserje vagy fa, döntse el mindenki maga! Csodás fehér virágban pompázik az október és január közötti időszakban. Előfordul, hogy a virágok krémszínűek vagy rózsaszínűek. Körülbelül 25 milliméter az átmérőjük, és az ágak oldalain helyezkednek el egy-egy fejben.

A virágok körül öt kötegben állnak a porzók, mindegyikben 6-8 porzót találhatunk. Van, hogy ennél is többet. Levelei váltakozóan állnak, 30-90 milliméter hosszúak és 0,6-1,2 milliméter szélesek, a végük hegyes.

Az illóolaj

A mézes mirtusz illóolaját vízgőz desztillációs eljárással nyerik ki a növény leveleiből, ágaiból és csodás virágaiból. Ritka olaj, mert kevés anyag nyerhető ki. Citrálban igen gazdag azonban, kémiai profilja igen összetett. Béta-mircén tartalma nagy, ami egy természetes szénhidrogén, monoterpén.

Fotó: essentialheal.hu/

Alvástámogató, nyugtató, izomlazító, fertőtlenítő, antibakteriális és gombaellenes hatásait írták le. Bizonyos tanulmányok a mézes mirtusz olaját antimikrobiális hatásait tekintve erőteljesebbnek tartják még a teafaolajnál is.

Mindenesetre illata nem annyira „gyógyszeres”, mint a teafáé, hanem inkább a citrusos jegyek dominálnak enyhén mézes jegyekkel, öröm az érzékeknek.

Az EssentialHeal blogoldalán még számos érdekesség olvasható a növényről.

Mikor alkalmazzuk?

Nyugtató hatással bír a központi idegrendszerre. Illata a napsütést és a friss levegőt idézi. Érzelmileg és energetikailag felemel és ellazít. Olyan helyzetekben szokták ajánlani a szakemberek, mikor valaki valami nagy nyomás terhét teszi le, és szüksége van egy kis ellazulásra és megkönnyebbülésre. Az összpontosításban nagy segítséget jelenthet, de bátran vegyük elő, ha az elme megtisztítására van szükségünk. Pattanások ellen is kiváló, de nem gyerekbarát olaj.

Magas citráltartalma miatt előfordulhat bőr- és nyálkahártya-irritáció, ezért 0,9 százalékosra hígítsuk hordozóolajban! Kerülni kell használatát, ha valaki antidepresszánsokat szed. Terhesség időszakában bőrön való használatát maximum 0,5 százalékosra szabad csak korlátozni.

– PR cikk –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában