szponzorált tartalom

2021.04.20. 15:43

Újabb hangulatos térrel bővült Miskolc

Befejezésre kerültek a Miskolc-Diósgyőr városrész szívében található II. János Pál pápa tér – vagy korábbi nevén a kis „Szilva Mag” – rekonstrukciós munkálatai.

Fotó: Designpc

Újabb hangulatos térrel bővült városunk, amit ezúttal mi adhattunk át a miskolci lakosoknak a DHJ Építő Kft. nevében. A tér lépcsőzetes süllyesztést kapott a Szinva-patak medre felé. A téren új sétányokat építettünk ki, melyeket kandeláberek, utcabútorok, virágágyások és egyedi fák tesznek még hangulatosabbá. Kialakítottunk egy nagyobb méretű, burkolatba süllyesztett szökőkutat, ami tavasszal kezdi meg működését. Az átépítés és a Szinva-patak mederrendezése mellett a közúti híd járdáját szélesítettük, valamint a híd alatt vezettük át – a korábban a meder felett futó közművezetéket.

A látványos munkák mögött nagy erőfeszítések állnak, ezért szeretnénk bemutatni néhány érdekességet kollégáink szemszögéből a sikeres beruházásról:

„Munkánkat, az érintett közművek, és szakhatóságok engedélyeinek megújításával kezdtük meg, így a beruházás ezen szakaszában bár a lakosság számára úgy tűnhetett, hogy érdemi előrelépés nem történik, valójában már ekkor is jelentős előkészítő munka folyt a háttérben.

Az engedélyek megszerzése után következett a földmunka, ami még mindig nem a látványos része volt a fejlesztéseknek,hiszen sokáig csak a nagy sár látszott a tereprendezés alatt. A terület teljes rekonstrukcióján belül, többek között átépítettük a csapadékvízrendszert, az elektromos rendszert és a távközlési hálózatot.

A híd felújítása során megszűntettük a korábbi csőhidat, a közúti híd pedig szélesebb lett a járókelőknek. A közművek ugyanakkor bekerültek a híd járdája alá a nyár folyamán, ami fontos mérföldköve volt a további munkálatoknak, hiszen amíg ezek a közműkiváltások nem valósultak meg a további feladatainknak sem láthattunk neki, hiszen minden közműnek folyamatosan működnie kell, nem lehetnek elakadások, kimaradások, így erre nagyon odafigyeltünk.

A szökőkút építését még tavasszal elkezdtük, ami egy földbe süllyesztett vasbeton medence építésével kezdődött, ugyanakkor a szökőkút újbóli beüzemelése csak 2021. tavasszal várható, amikor megtörténnek a finom állítások: vagyis a vízsugár magasságát, illetve a szökőkútban található ledes megvilágítás ütemezését is beállítja az üzemeltető. A szökőkút vízsugarait a szomszédos oszlopokra helyezett szélmérő is figyeli majd, hogy nagyobb szél esetén a szökőkút vízsugarai ne zavarják az ott tartózkodókat.

A tér többi részén sétányokat alakítottunk ki pihenő padokkal, székekkel, és már az átadáskor örömmel tapasztaltuk, hogy ezeken szívesen időztek az érdeklődők.

A legnehezebb része feladatainknak, a mederrendezés volt, amit július 15-én kezdhettünk a vízjogi létesítési engedély szerint, amikor is kisvizes időszakkal számolhattunk az elmúlt évek tapasztalatai szerint, azonban 2020 ebben is más volt, mint a korábbi évek, és az átlagoshoz képest négy-ötszörös mennyiségű csapadék hullott. A megnövekedett vízhozam, óriási kihívások elé állított minket, a patak vizének homokzsákokkal való terelése nagyobb erőfeszítéseket igényelt, mint amivel előzetesen számolni lehetett. A kezdetben négy-ötszörös mennyiségű víz októberre tízszeres mennyiségre duzzadt.

Villámárvizekkel is találkoztunk, amik két alkalommal komolyan megrongálták a híd zsaluzatát, több elemet pedig elsodort az ár.

A mederrendezés leglátványosabb része a víz-láda, vagyis a vízlépcső kialakítása volt, ami szinte kis vízesésként funkcionál.

A rekonstrukciónak ezt a pontját a mederrendezési munkálatok végére kellett hagynunk, hiszen ez a vízlépcső közel 70 méteren visszaduzzasztja a vizet, elárasztva ezzel a teljes munkaterületet. Az októberben lehulló extrém mennyiségű csapadék következtében nagymértékben megáradt Szinva medrébe kb. 2 héten keresztül semmilyen eszközzel, géppel nem lehetett bemenni.

A kivitelezésnek egy másik érdekessége volt, hogy a látszó támfalon természetes nád mintázatot képzelt el a tervező, ennek módját nagyon érdekes volt kitalálni, majd megvalósítani, amit végül úgy oldottunk meg, hogy a zsaluzatra ragasztottuk rá a nádfonatot, amivel elértük a nád struktúrát a felületen.” – mesélte Radócz István a projekt vezetője.

Miskolci székhelyű cégként büszkék vagyunk a DHJ Építő Kft-nél, hogy részt vehettünk városunk egyik közösségi terének modernizálásában. Ezúton is köszönjük a helyi lakosok türelmét, amit a kivitelezés alatt tanúsítottak felénk, és az elismerő szavakat, amikkel megtaláltak minket a munkálatok és műszaki átadás alatt.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában