Egészség

2020.04.04. 16:30

Sokkal több hüvelyest kellene ennünk

A hüvelyesek nagyon egészségesek, mégis rendkívül keveset eszünk belőlük, pedig a dietetikusok azt ajánlják, hogy minden héten kerüljön a tányérunkra ezekből a fehérjenövényekből.

Forrás: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Nem csak a klasszikus lencsefőzelékben vagy bablevesben kell gondolkodni, hanem érdemes salátával vagy kenyérfeltétként, mártogatósként ehető krémekkel kísérletezni. Ehhez jó inspiráció lehet az indiai, a mediterrán vagy a vegetáriánus konyha. Ha valaki rendszeresen eszik hüvelyeseket, csökkentheti a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vagy egyes emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Magas rosttartalmuk miatt pedig fontos részét képezik az egészséges étrendnek, arról nem is szólva, hogy a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokat (többek között kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot) is tartalmaznak.

A húsfogyasztásunk egy részét is kiválthatjuk bab- vagy lencseételekkel, hiszen 17-30%-os fehérjetartalmuk miatt kiváló fehérjeforrást jelentenek.

A Földet is védjük a lencseevéssel

A hüvelyesek termesztésének számos pozitív környezeti hatása van – már csak ezért is érdemes több hüvelyest enni, hiszen így közvetve hozzájárulhatunk a környezeti problémák mérsékléséhez. Ezek közül a legfontosabb a talajjavító képességük.

Tudatos fogyasztóként nehéz dolgunk van, ha helyben termett babból készült levest vagy salátát szeretnénk az asztalra tenni. A kilencvenes évek óta folyamatosan csökken ezen növények vetésterülete Magyarországon, szántóföldjeink mindössze fél százalékán termesztjük ezeket, és jellemzően állati takarmány készül belőlük. Ezért importálnunk kell: a száraz hüvelyesek leginkább az Egyesült Államokból, Kanadából vagy Franciaországból érkeznek.

Hazai hüvelyesekről érdemes kis gazdaságoknál, őstermelőknél, illetve ökológiai gazdaságokban érdeklődni. Ha pedig végképp nem találunk hazait, keressünk Európában termesztetteket, ezek ideszállítása kevesebb káros anyag kibocsátásával jár, mint a Kanadából vagy Kínából behozott lencséé vagy babé.

Ültessünk babot otthon!

Hüvelyeseket érdemes a kiskertbe vagy akár balkonládába is ültetni. A bokorbab a legegyszerűbb választás, hiszen annak nem kell támrendszert készíteni, hanem május elején, amikor már kellően meleg van a bab csírázásához, elég beledugni a földbe egy-egy szem babot mintegy 3 centiméter mélyre. (Egy egyméteres ládába két, három szemnél többet nem szabad ültetni.) Kereskedelmi forgalomban lévő hüvelyesekkel érdemes kezdeni, azok bő termést hoznak és általában nem kényes fajták. Kiskertekben lehet cékla, krumpli, cukkini mellé vetni, de jó társa lehet az uborkának is. Nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően jól elő lehet készíteni a talajt hüvelyesek termesztésével az olyan nagy tápanyagigényű zöldségeknek, mint a paprika vagy a paradicsom. Ez utóbbiakat arra a helyre érdemes ültetni, ahova előző évben a babot vagy a csicseriborsót vetettük.

Forrás: Agri Kulti Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában