Friss hírek

2008.12.12. 13:59

Az ombudsman jogalkotást sürget a még elégséges szolgáltatásról való megállapodásról és a tájékoztatási kötelezettségről

<p>A sztrájk idején még elégséges szolgálatásról való megállapodás elmaradásával a jogbiztonság és a szabad közlekedés alapjogának sérelmét látja az állapolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté erről pénteki közleményében ír, melyben állást foglal a sztrájkok idején elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. Az ombudsman úgy látja hogy az erről való megegyezés nem érdeke a feleknek. Álláspontja szerint a kompromisszumkészség hiánya a jogszabályi rendelkezésekre vezethető vissza, ezért a problémát rendező jogalkotást sürget. Csakúgy, mint a sztrájkkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségről.</p>

Az országgyűlési biztos jelentésében hangsúlyozza, hogy a közszolgáltatások alapvető, elemi és tömeges szükségleteket elégítenek ki, amelyek kimaradása jelentős hátránnyal jár. Ezért a közszolgáltatást ellátó szerv kötelezettsége az, hogy a szolgáltatását igénybe vevőket megfelelő, de legalább elégséges módon ellássa.

Az országgyűlési biztos jelentésében rámutat arra is, hogy a közszolgáltatások garantálásáról végső soron az államnak, illetve a helyi közszolgáltatások esetén az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. Abban az esetben tehát, ha a közszolgáltatás a még elégséges szinten nem biztosítható, az állam illetve az önkormányzat feladata az is, hogy megfelelő jogalkotással gondoskodjon az állampolgárok kárának megtérítéséről - olvasható a közleményben.

Szabó Máté szerint a jogbiztonság követelménye és a tisztességes eljáráshoz való jog sérül, ha a közszolgáltató sztrájk esetén indokolatlanul szűk körre korlátozza helytállási, kártalanítási kötelezettségét. A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint kártérítés csak abban az esetben jár, ha a sztrájk jogellenességét a bíróság megállapította. A sztrájktörvény a sztrájkjog gyakorlását közszolgáltatóknál csak úgy engedi, ha biztosítják a még elégséges szolgáltatást. A bírósági gyakorlat azonban az még elégséges szolgáltatás hiányában megtartott sztrájkot is jogszerűnek tekinti. Azok tehát, akik a sztrájk miatt kénytelenek többletköltségeket fizetni, csak akkor kapnak költségtérítést a szolgáltatótól, ha az méltányosságot gyakorol. A biztos felhívta a figyelmet, hogy ezt a problémát mielőbb, jogi szabályozással kell rendezni.

Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatot arról, miként tesznek eleget a közszolgáltatók a tájékoztatási kötelezettségüknek sztrájkhelyzetben. A közérdekű adatokhoz való hozzáférés és a közlekedés szabadsága, a szabad mozgás alkotmányos jogát csorbítja, ha a közszolgáltató, illetve a közszolgáltatás megrendelője nem, vagy nem megfelelően tesz eleget a működését érintő sztrájkkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének - állapította meg az ombudsman. Ezért az állampolgári jogok biztosa felhívja a figyelmet, hogy jogi szabályozással mielőbb meg kell határozni a sztrájkkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget, illetve a tájékoztatás elmaradása esetén alkalmazható szankciók lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!