Kuvaszokat hoztak a barna medvék ellen

A medvés fórum sok érdeklődő kíváncsiságát keltette fel Ózdon
A medvés fórum sok érdeklődő kíváncsiságát keltette fel Ózdon - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – A szlovák területekről ide vándorol a medve, fontos, hogy tisztában legyünk a teendőkkel.

A hazai faunában évek óta jelen van a barna medve, a hevesi és borsodi erdőkben bármikor felbukkanhat belőle egy-egy példány, esetleg család.

A medve alapvetően elkerüli az embert, ez azért eléggé fontos tudnivaló.” Gombkötő Péter

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága éppen ezért tartotta fontosnak, hogy lakossági fórumok segítségével tájékoztassák az érdeklődőket. A közös együttélés szabályairól, valamint a viselkedési formulákról is beszámoltak a napokban tartott ózdi fórumon.

Észak felől

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az Ózdhoz közeli területeken leginkább a Hangony-völgyében, Domaháza, Zabar és Cered erdeiben van a legnagyobb esély arra, hogy barna medvével találkozzunk.

– Ennek elsődlegesen az az oka, hogy a szlovákiai területeken az állomány egyre növekedő tendenciát mutat, másrészt a korábbi élőhelyeiket az elmúlt időszakban jelentős természeti katasztrófák sújtották – fogalmazott az ózdi eseményen Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai szakreferense. – A medvék ezért dél felé indultak, így a szlovák–magyar határvonal mentén és most már nálunk is felbukkanhatnak. Ezt erősítheti a meglévő emberi nyomás, ami szintén jellemző. A fakitermelések, az üdülőhelyek folyamatos fejlesztése, útépítések, rengeteg olyan beavatkozás, amely a medvéket Magyarország irányába terelik.

Ez eddig nem volt jellemző, ezért a BNPI munkatársa szerint nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a helyes viselkedési formával.

Emberi felelősség

– A medve alapvetően elkerüli az embert, ezt nagyon fontos leszögezni – folytatta Gombkötő Péter. – A problémák akkor jelentkezhetnek, ha véletlen folytán, vagy az emberi kíváncsiskodás kapcsán túl közel kerülünk a példányhoz. Ha mégis ilyen helyzetbe kerülünk, akkor semmiképp ne szaladjunk el. Feküdjünk hasra, az arcunkat pedig takarjuk el a kezünkkel.

Az ózdi lakossági fórumon azt is bejelentették, hogy több Ózd környéki gazdálkodóhoz helyeztek ki ingyen kuvaszokat, ezek a BNPI által biztosított villanypásztorokkal együtt hathatós segítséget tudnak nyújtani a medvékkel szembeni védekezés során.

ÉM-ME


Illusztráció
Budapest - Ismét medve kóborol Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában vasárnap. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán láttak egy medvét, ahogy végigszaladt a településen. Két szemtanúja is volt az esetnek. A szemtanúk az Aggteleki Nemzeti Parknak fotókat is küldtek....Ózd.
BOON.HU


hirdetés