Ózd hírei

2012.02.07. 14:13

Ismét van iskolatej Ózdon

Ózd - Az általános iskolások december 31-ig kapják a tápláló italt az észak-borsodi városban.

Ózd - Az általános iskolások december 31-ig kapják a tápláló italt az észak-borsodi városban.Három és félezer ózdi általános iskolást érint a néhány nappal ezelőtt elindult Iskolatej program. Egy pályázatnak köszönhetően a gyerekek a délelőtti tanítás alatt minden nap tejet vagy kakaót kapnak. Az észak-borsodi városban korábban is működött az „akció”, de a támogatási feltételek változása miatt egy időre abbamaradt a kezdeményezés. Most ismét kedvező irányba módosult a besorolás, így az önkormányzat újfent benyújtotta az igényét.

- Az általános iskolások számára szerencsére ismét sikerül biztosítani a délelőtti tejet illetve kakaót – fogalmazott Szaka Attila, az ózdi önkormányzat közművelődési referense. – A pályázat során megfelelő partnerre leltünk, az Egertej Kft. ugyanis nem csak a szállítást vállalta el, hanem a minisztériummal történő kapcsolattartást is. Nagyon jó dolognak tartom a programot, mert a gyerekek gyakorlatilag mindent isznak, ami folyékony. Éppen ezért nem mindegy, hogy az iskolaidőben az egészséges és tápláló italt kapnak, ráadásul térítésmentesen.

Szaka Attila hozzátette: az óvodások és a középiskolások egyelőre nem részesülnek a tejből, mert ehhez önkormányzati hozzájárulás kellett volna. A város viszont nincs olyan helyzetben, hogy a kellő önrészt mellérendelje.

Megbecsülik a tejet

A Sajóvárkonyi ÁMK-ba rengeteg hátrányos helyzetű diák jár. A roma származású gyerekek örömmel fogadják a tejet, bár mint mondják: a kakaót azért jobban szeretik. Az iskolában valamennyi gyerek az első szünetben kapja meg az italt.

- Korábban az embernek volt olyan érzése, hogy a diákok nem becsülik meg kellően a tejet. Most viszont egész más a helyzet – tette hozzá Obbágy Csaba, a Sajóvárkonyi ÁMK igazgatója. – Egyfajta általános elszegényedés tapasztalható, ezért mindennek nagyon tudnak örülni. Egy éhes gyerekkel az iskolában, de máshol sem lehet sok mindent kezdeni, és a tapasztalat szerint nálunk vannak olyanok, akiknek a nap első felében ez az egyetlen étkezési lehetőség. Egy-két kiflivel mindenkinek jól esik a tej vagy a kakaó, Mindig csak annyit osztunk ki, ahányan az iskolában tartózkodnak, így még egyetlen pohár ital sem ment kárba. Nagy segítségnek tartom, hiszen a gyereknek a mi iskolánkban nagy szükségük van a tápláló tejre és a kakaóra.

-ME-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!