Friss hírek

2010.02.02. 14:42

Pénzbüntetésre ítélték Budaházy Györgyöt a Szabadság téri szovjet emlékmû megrongálása miatt

<p>A Pesti Központi Kerületi Bíróság 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Budaházy Györgyöt kedden a Szabadság téri szovjet emlékmû megrongálása miatt. Budaházy György vádlott-társa ugyancsak félmillió forint pénzbüntetést kapott, két vádlott ügyében késõbb dönt a bíróság. Az ítélet nem jogerõs.</p>

A vádirat szerint 2006. szeptember 18-ról 19-re virradó éjjel, az MTV székházának ostromakor a vádlottak megrongálták a Szabadság téri szovjet emlékmûvet. Az emlékmûvet kalapácsokkal és kövekkel ütötték, lefeszítették róla a szovjet címert és feliratokat is.

Kedden tumultuózus jelenetek után, erõs rendõri biztosítás mellett, egyórás késéssel kezdõdött Budaházy György büntetõpere. A símaszkos kommandósok és a rendõrök által kísért Budaházyt hangos kiáltozással köszöntötte a hallgatóság. Védõbeszédében Gaudi-Nagy Tamás azt mondta: szerinte jellemzõ, hogy Budaházy György ahelyett, hogy kitüntetést kapna, a vádlottak padján ül. Abszurdum, hogy a szabadságról elnevezett téren ma is ott állhat a megszállók emlékmûve - tette hozzá. A védõ felmentést, az ügyész felfüggesztett büntetést indítványozott. Budaházy György az utolsó szó jogán védõjéhez hasonló szellemben beszélt.

Szabó Noémi büntetõtanácsa bûnösnek mondta ki Budaházy Györgyöt jelentõs kárt okozó rongálásban mint társtettest, ezért ítélte 500 ezer forint pénzbüntetésre, ami meg nem fizetés esetén 500 nap fogházra változtatandó.

Az ítélet nem jogerõs, mert a vádlott és védõje fellebbezett ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!