Friss hírek

2007.10.11. 21:26

BURMA - hivatalos nyilatkozatban ítélte el a vérengzést az ENSZ Biztonsági Tanácsa

<p>Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalos nyilatkozatban ítélte el csütörtökön a burmai vérengzést és a politikai foglyok, köztük Aung San Suu Kyi szabadon engedésére szólította fel a katonai rezsimet.</p>

"A Biztonsági Tanács határozottan elítéli a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot Burmában...és hangsúlyozza a politikai foglyok és még őrizetben lévők mielőbbi szabadon engedésének szükségességét." - áll a 15 tagú tanács által elfogadott szövegben.

"A Biztonsági Tanács kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a burmai kormány megteremtse egy valódi párbeszéd feltételeit Aung San Suu Kyi-vel, az összes érintett párttal és etnikai csoporttal a nemzeti megbékélés érdekében" - folytatódik a szöveg.

A nem kötelező érvényű nyilatkozatot a ghánai Leslie Christian elnökletével összeült Biztonsági Tanács hozta azután, hogy meghallgatták Ibrahim Gambari ENSZ-megbízott jelentését a burmai eseményekről.

Burmában 20 éve katonai diktatúra van, a tüntetések szeptemberben kezdődtek, a drasztikus áremelések miatt. A tiltakozás később kormányellenes tüntetéssé nőtte ki magát, de mindaddig békés maradt, míg a hadsereg rá nem támadt a tüntetőkre. Becslések szerint a katonák több száz civilt lőttek agyon, ezreket bebörtönöztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!