Helyi közélet

2010.03.04. 19:25

Ülésezett a miskolci közgyűlés

<p>Miskolc - Miskolc költségvetése, a Városi Együttélési Kódex, Miskolctapolca fejlesztése, a városrészek címere - többek között ezeket is tárgyalta a csütörtöki miskolci közgyűlési ülés.</p>

19.22: Jelenleg a közérdekű bejelentéseknél tart a közgyűlési ülés. A testület döntéseire holnap visszatérünk.


16.47: A rendőrök „fészekrakós” lakásokba költöztetését is tárgyalta a mai testületi ülés. Azért, mert, hogy ez megoldható legyen rendeletmódosításra van szükség.

Káli Sándor polgármester elmondta: fontosnak tartja, hogy a "fészekrakós" anomáliákat valamilyen módon rendezze a város, és megoldást találjon arra is, ahol nem tudták a hiteleket fizetni. Hozzátette: ilyen lakásokat az önkormányzat vissza tudott vásárolni, és ezeket - a polgármester korábbi ígéretének megfelelően - rendőrcsaládok kapják meg. Hangsúlyozta: a város továbbra is határozottan fog fellépni azok ellen, akik nem fizetik a közüzemi díjakat, és lakóközösségüket zavarják, tönkreteszik.
Mint ismert, portálunk megírta:  2009 őszén döntött a közgyűlés, hogy 100 millió forintot elkülönít a gazdasági válság miatt, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került adósok megsegítésére, illetve a fészekrakós lakások megvételére. Már néhányat meg is vásárolt az önkormányzat – mondta Németh Zoltán, a MIK Zrt. igazgatóhelyettese.
A lakások egy részébe valóban rendőrök költöznek, hogy pontosan hányba, még nem tudta megmondani az igazgatóhelyettes. Az viszont tény, hogy három olyan lakás van, amiből már távoztak a korábban ott élők, és hamarosan beköltözhetnek az új, rendőr bérlők.
És ezzel kapcsolatban születik döntés a közgyűlési ülésen ma.
– A megyei rendőr-főkapitánysággal köt az önkormányzat csereszerződést – mondta Németh Zoltán. –A főkapitányságnak bérlő kijelölési joga van, ezt lehet majd e lakásokat érintően elcserélni, megváltoztatni. Jelenleg háromról van szó, de később (és ez az előterjesztés lényege) akár tovább nőhet a számuk.
 
A napirendi pont tárgyalásakor nem volt vita a városvezetés és ellenzék között.

15.22: Most tárgyalja a testület a Városi Együttélési Kódexet, amelyről lapunk már korábban beszámolt. Ebben egyfajta városalkotmányt fogalmaz meg a városvezetés. Ahogy Káli Sándor polgármester fogalmazott a kódexet ismertető sajtótájékoztatón: ezentúl nem lehet büntetlenül „belecsinálni” a liftbe az Avason, „kempingezni” Martinkertváros utcáin, vagy hangoskodással terrorizálni egy lakóház rendes lakóit. A kódex országszerte egyedülálló kezdeményezés. Amennyiben a testület megszavazza a kódexet, főként pénzeszközökkel szankcionálják majd a rendelet megsértőit.

Nyírő Pál (MSZP) önkormányzati képviselő, közbiztonsági tanácsnok felszólalásában elmondta: ez a törvény arról szól, hogy megerősödjön a városban a közrend, közbiztonság. Azokra vonatkozik, akik nem férnek a bőrükbe, öntörvényűek, viselkedésükkle nem tetszést váltanak ki a lakókból. Az ellenzék részéről dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető kért szót, aki az elején leszögezte, frakciója megszavazza a kódexet, mert nincs benne olyan, ami vállalhatatlan. De - folytatta - ne ámítsuk magunkat, főleg ne ámítsa magát a városvezetés. Feltette a kérdést, melyek azok a bűncselekmények, amelyek leginkább zavarják a miskolciakat, és ezekre milyen jogi szabályozás van. Elmondta: a leginkább zavaró a közterületeken elkövetett erőszakos cselekmények, valamint a bérházakban elkövetett bűncselekmények, erőszakos, zavaró megnyilvánulások. Hozzátette: ezeknek mindnek van jogi következménye, ezek a cselekmények büntethetők. A kódex egy része jogszabály gyűjtemény, ami azt jelenti, eddig is büntethető volt, csak a számonkérés maradt el - fogalmazott.

Az ellenzék szerint ez sokkal inkább a kampány része. Ezt a városvezetés visszautasította, Orosz Lajos alpolgármester elmondta: nem kampányfogás, a cél az, hgy a városban javuljon a közbiztonság. Nyírő Pál az ennek érdekében tett korábbi intézkedésekről is beszélt: például a a közbiztonsági pontokról, városőrségről.


14.50: A költségvetés kapcsán az ellenzék részéről Lenártek András (Fidesz) önkormányzati képviselő kért szót, aki azzal kezdte: a költsévgetés tervezetén nyomon követhető a múlt, az elmúlt 8 év. Aggasztónak nevezte a 4,7 milliárdos hiányt, valamint a 800 millió forintos működési hiányt. Hangsúlyozta: veszélybe kerülhet az önkormányzat működtetése. Kiemelte, hogy az adóságállomány növekedésének két oka van: a szocialista kormány önkormányzatokat ellehetetlenítő politikája, amit a miskolci szocialista országgyűlési képviselők is támogattak. Valamint - folytatta - a városvezetés pazarló tevékenysége. Nincs befektető a láthatáron, nő az elvándorlás - emelte ki. A város korösszetétele: 100 gyerekre jut 120 idős - mondta. Ez szociális feszültségeket szül - hangsúlyozta.

Arra a szocialista kérdésre, hogy miért nem támogatták javaslataikkal a költségvetést, az ellenzéki képviselő azt mondta: mert nem hallgatják meg, amit mondunk, elengedik a fülük mellett a jó tanácsokat. A végén azzal zárta: nem tudják elfogadni ezt a tervezetet.

Garamvölgyi Attila (KDNP) önkormányzati képviselő a fejlesztéseket emelte ki a tervezetből. Mint mondta: fontos lenne, ha az önkormányzat azzal is számolna, hogy ezeknek a megvalósítandó projekteknek később milyen költségvonzatuk lesz. Hozzátette: ezek a fejlesztések igaz, hogy 2010 költségvetésben szerepelnek, de évtizedekre meghatározzák a város gazdálkodását, arculatát.

Kobold Tamás (FME) önkormányzati képviselő szerint a tervezet hűen tükrözi mindazokat a hiátusokat és vétkeket, amelyek a legutóbbi nyolc esztendőt jellemzik. Azaz - folytatta - a forrásteremtő városgazdálkodás hiányát, a költekezési kedvet, és a rendkívüli mértékű eladósodást. Az éves költségvetésekben elsősorban a vágyaik, saját értékválasztásuk megvalósítására törekedtek - fogalmazott. Szerinte a beterjesztett költségvetés egy rosszabbodó helyzetű várost tükröz.


13.24: A gazdasági világválság hatása rendkívül nehéz helyzetbe hozta mind a nemzetgazdaságot, mind városunkat - kezdte a költségvetéssel kapcsolatos felszólalását Szebeni Péter (MSZP) önkormányzati képviselő. Hozzátette: az önkormányzati támogatási források komoly mértékben csökkentek az idén. A tervezet készítésekor elsődleges szempont volt az intézményhálózat működőképességének megőrzése - hangsúlyozta. A költségvetési tervezetből kiderül, hogy az önkormányzat 44,1 milliárd forint bevétellel számol.

A bevételi oldalon 1,4 milliárd forinttal kevesebb normatív állami hozzájárulással számolnak. Az illetékbevételeknél 300 millió forintos bevételcsökkenés várható, ennek okaként egyrészt az átruházási illetékek jelentős mértékű csökkenését jelölték meg, valamint a gazdasági válság hatása miatt pangó gépjármű és ingatlanpiaci forgalmat. A tervezet szerint a forrás bővítéshez bankihitelre is szükség lesz: működési feladatokhoz 800 millió, fejlesztési programhoz 3,9 milliárd. Ez utóbbiból 500 millió kedvezményes Panel Plusz hitel. Az idei kiadások összege 49,3 milliárd - áll a tervezetben. A kiadásokat több változás befolyásolta, köztük a kórház Kft-vé alakulása és a Bajnai-kormány tavalyi döntésének eredményeképpen csökkentett TB-járulék, valamint a megszüntetett tételes egészségügyi hozzájárulás miatt közel 2,5 milliárd csökkentette a kiadásokat - ismertette Szebeni Péter.

A költségvetés tervezetben szerepel, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is támogatják a városi tömegközlekedést. Erre a célra a költségvetésben 2,7 milliárd forint szerepel, ebből a város 1,2 milliárd saját forrása. Sporttal kapcsolatos feladatokra a város 750,2 milliót költhet az idén. Az előterjesztés kiemelten kezeli a korábbi években beindított városi szintű proketeket: Miskolc városi villamosvasút fejlesztését, a belvárosi rehabilitáció folytatását valamint a Fűtőmű-Science Múzeum és Művészeti Központ létrehozása. A tervezetben kiemelt helyen szerepel a panelprogram folytatása is.

Szebeni Péter felszólalásában elmondta: annak ellenére, hogy az ellenzék a sajtóban erősen kritizáltak a költségvetést, mégsem érkezett részükről semmilyen strukturális módosító indítvány a javaslathoz. Hozzátette: nem javasolták a bevételek és kiadások áttervezését. Hol vannak akkor a hangzatos szavak mögötti szakszerű javaslatok -kérdezte. Hangsúlyozta: ha tisztelt képviselőtársaim szerint ennyire egyértelműen hibás a költségvetés, akkor miért nem tartották fontosnak, a város lakók érdekében azt, hogy megosszák velünk változtatási elképzeléseiket. A költségvetési vita jelenleg is tart. Most az ellenzék élesen bírálja a tervezetet. Erről hamarosan tudósítunk.


12.45: Megrovásban részesítette a miskolci képviselő testület Alföldi Attilát, a Miskolci Tűzoltóság parancsnokát az avasi paneltűz miatt. A döntés zárt ülésen történt,majd Káli Sándor polgármester sajtótájékoztatón ismertette, miért így döntöttek: a tűzvizsgálat során elkövetett szabálytalanságok indokolták a megrovást, amelynek mértékét jogszabály határozza meg a képviselőtestületnek. Azt is elmondta: az ügy teljes lezárása a rendőrségi vizsgálat befejezése után történhet meg. Milyen szabálytalanságokat tartalmazott a tűzvizsgálat?

Káli Sándor válaszában néhányat említett: a tűzvizsgálatot a szakértőknek széleskörübben kellett volna ellátniuk, több lakásra kiterjedően. Valamint - folytatta - a szigeteléssel kapcsolatban kellett volna olyan adatokat rögzíteni, amit nem tettek. Újságírói kérdésre, miszerint indult-e belső felelősségre vonás a tűzoltóságnál, a polgármester elmondta: a parancsnoknak ezzel meg kellett várnia a közgyűlés határozatát, ezután döntheti el, hogy indít-e ilyet. Az ellenzék is támogatta azt a javaslatot, amely a parancsnok felelősségre vonását támogatta. Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető ezt azzal indokolta: már korábban kiderült, hogy a tűzvizsgálat során olyan mulasztások történtek, amellyek nélkül később nehéz volt rekonstruálni az eseményeket. Információink szerint Alföldi Attila a zárt ülésen azzal érvelt: szerinte szakmai mulasztás történt, de nem olyan mértékű, amely a fegyelmi eljárást megalapozta volna.


11.36: Jelenleg még tart  azárt ülés, ahol az avasi paneltűzzel kapcsolatos fegyelmi eljárás eredményét tárgyalják a képviselők. Ezt követően a városvezetés sajtótájékoztatót tart ebben az ügyben.
Mint ismert jabuárban rendkívüli és zárt képviselő-testületi ülést hívott Káli Sándor Miskolc polgármestere, hogy döntsenek a halálos paneltűzként ismertté vált ügy kapcsán indult vizsgálat, és annak nyomán indítványozott fegyelmi eljárás kérdésében. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanis a Nógrád megyei tűzoltóság másodfokú szakértői véleménye alapján erre tett javaslatot. A miskolci tűzoltóság pedig önkormányzati fenntartású, ezért a parancsnok munkáltatója az önkormányzat.
Káli Sándor a zárt ülést követően akkor is sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte: a testület tagjai egyhangúan határoztak a fegyelmi vizsgálat megindítása mellett, azt tisztázandó, hogy a tűzvizsgálat során történt-e jogsértés vagy sem. Úgy ítélte meg azonban, hogy a miskolci tűzoltók annak idején keményen helyt álltak és hősiesen mentették ki a bajba került embereket. Ilyen jellegű és nagyságrendű tűz még soha nem volt Miskolcon – érvelt. Hárman azonban meghaltak.
Február 20-a volt a fegyelmi vizsgálat befejezésének ideje, így kerülhetett a márciusi képviselő-testületi ülés elé az előterjesztés. 
 

11.07: Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető arra a kérdésre várta a választ a városvezetéstől: hány éves is Miskolc valójában?
MInt ismert, a város idén ünnepli 800 éves évfordulóját. Lapunk Agora-levelezőfórumán is többször téma volt, hogy miért ennyi. Hiszen 1965-ben még 600 éves volt a város. Ezt egyébként dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezetője is bizonyította a testületi ülésen, aki az Észak-Magyarország akkori lapszámát hozta el.
Molnár Péter azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a városvezetés a DVTK centenáriummal kampányol, de ez minden miskolcinak a csapata.
Káli Sándor erre azt mondta: ő nem a kampány miatt viseli a DVTK-sálat, hanem azért, mert szurkolója a csapatnak.
 
A 800 éves évfordulóra vonatkozó kétkedő kérdésekre Fedor Vilmos alpolgármester reagált, aki már az elején hangsúlyozta: ezt az időpontot nem a politikusok határozták meg, hanem történészek. Hozzátette: ez a dátum már az Európa Kulturális Fővárosa pályázat anyagában is szerepelt, akkor senki nem gondolt arra, hogy ez esetleg kampánycélból lett megállapítva.
Kitért arra, hogy 1219-ben egy peranyag kapcsán szó volt monostor építéséről, és köztudott, abban az időben egy ilyen épület hosszabb időt vett igénybe.
 
Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető az kulturális főváros pályázattal kapcsolatban említette meg, hogy akkoriban senki nem akarta útját állni a pályázatnak, ezért nem firtatták, hogy miért is a 800 év. Majd lapunk 65-ös példányát mutatva feltette a kérdést: hogyan öregedtünk 200 évet az elmúlt 45 évben.
 
 

10.59: Kobod Tamás (FME) önkormányzati képviselő feszólalásában a városvezetést, a szocialistákat hibáztatta a miskolci munkanélüliségért, a népességszám csökkenéséért.

Nekünk Miskolc az első, Nyerő erő - hirdeti magáról az MSZP az egész várost ellepő, nem éppen olcsó óriás plakátokon - kezdte felszólalását. Így folytatta: bizonyára szükség van rá,mert az emberek bizalmát javarészt elveszítették.
Majd adatokat sorolt: a szocialisták regnálása alatt Miskolc több, mint 12 ezer polgárt veszített eddig. A népességcsökkenés nem írható a válság terhére, mivel 2003-tól folyamatos. Hozzátette: 2003-tól folyamatosan nő a munkanélküliek száma is. Sőt - folytatta - a szocialista városvezetés az egyik legjelentősebb generálója a munkanélküliségnek, mivel az önkormányzati intézményeknél és vállalatoknál több mint 2200 munkahely szünt meg.
Majd így fejezte be felszólalását: ne felejtsék azonban a várost vezető "tisztelt" hölgyek és urak az igazság vekkere előbb-utóbb csönget...és most csönget.
 
Káli Sándor polgármester erre reagálva elmondta: "bízzuk a választókra a döntést, ők majd eldöntik, hogy látják Miskolc múltját, jelenét és jövőjét.

10.43: Megkezdődött a márciusi közgyűlési ülés Miskolcon.
A sűrgősségi indítványok megszavazása után a napirendi felszólalásokkal folytatódott a testületi ülés. Ekkor több ellenzéki képviselő szólt a Miskolcon egyre növekvő munkanélküliségről. Valamint többször elhangzott a kérdés: városunk miért 800 éves az idén?
Sebestyén László (Fidesz) önkormányzati képviselő felszólalásában elmondta: városunkban 11,8 százalékról 16,2 százalékra nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt évben. Jelenleg 13.200 embernek nincs munkahelye - tette hozzá. Hangsúlyozta. soha nem volt ilyen magas a munkanélküliek száma Miskolcon.
 
Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető a Kemény Dénes Sportuszoda ügyét hozta szóba a testületi ülésen. Egészen pontosan azt, hogy a fővállalkozó több miskolci alvállalkozónak tartozik, csaknem 200 millió forinttal. Így fogalmazott: az önkormányzat kifizette az uszoda építtetőjét, a miskolci kisvállalkozók viszont futnak a pénzük után. Szerinte az önkormányzatnak úgy kellett volna eljárni az ügyben, hogy biztosítékot kér, hogy a fővállalkozó kifizeti az alvállalkozóit.
Káli Sándor polgármester erre így reagált: Miskolc teljesítette kötelezettségét az uszodával kapcsolatban. A következőkben összegyűjtik az ignyeket és a debreceni vállalkozóval ütköztetik azt. A 200 millió ugyanis az ő tartozása - hangsúlyozta.

7.57: Információink szerint zárt üléssel kezdődik a testületi ülés, ahol a paneltűzzel kapcsolatos fegyelmi eljárás ügyét is tárgyalják a városatyák.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában