Friss hírek

2009.03.12. 11:40

EGÉSZSÉG - Állandó szmog: nagyobb eséllyel halunk meg légúti betegségben

<p>A szmog egyik fő eleme, az ózon jelentősen növeli annak a kockázatát, hogy valaki légúti betegségben haljon meg, állapították meg amerikai tudósok. A légúti betegségek halálos kimenetelének valószínűsége 50 százalékkal nő akkor, ha valaki hosszú időn át nagy koncentrátumú földfelszíni ózonnak van kitéve.</p>

Korábbi kutatások csak azt mutatták ki, hogy az ózonkoncentráció megugrása után gyakoribbakká válnak a szívrohamok vagy az asztmás rohamok, továbbá hogy a szmogban található apró részecskék növelik a szív- és tüdőbetegségek kockázatát.

Ez az első tanulmány, amely a szmognak (ózonnak) való tartós kitettség hatásait vizsgálja.

A következtetés az, hogy nemcsak az ózonszint csúcsértékeit kell csökkenteni, hanem a hosszú távú, halmozódó kitettséget is, jelentette ki a tanulmány egyik társszerzője, George Thurston, a New York-i Egyetem orvostudományi karának kutatója.

A tanulmány szerzői szerint a hosszú távú kitettség miatt 25 százalékkal nőtt a légúti betegség miatti halálozás kockázata még az olyan városokban is, mint New York, ahol az ózon csúcsértéke szinte sosem éri el a jelenlegi egészségügyi határértéket.

A kutatók 450 ezer olyan ember adatait elemezték, akinek egészségi állapotát 1982 és 2000 között figyelemmel kísérte egy amerikai rákkutatási program. Ezeket az információkat összevetették 92 amerikai város 1977 és 2000 közötti ózonadataival.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az Egyesült Államokban évente 240 ezer ember hal meg légúti betegségben. Az egész világon pedig évente 7,7 millió halált okoznak a légúti betegségek.

Az amerikai kutatásról a New England Journal of Medicine című orvosi lapban jelent meg beszámoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!