Honvédség

2024.03.09. 17:17

Jelentős illetményfejlesztést kaptak a légierő pilótái és műszaki szakemberei

A béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti.

MW

A Magyar Honvédség (MH) által közreadott képen a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen vadászrepülőgépe a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején

Forrás: MTI/MH

Fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft. / honvedelem.hu/Luka Dániel

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztert idézve azt írta, a magyar légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek.

Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk

– tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

A közlemény szerint a béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti. Az emelt bért az érintettek március első napjaiban megkapták.

Hozzátették:

a legtapasztaltabb pilóták bére így átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet beosztástól, a repülő szolgálatban eltöltött évektől, valamint képesség alapú függően.

A miniszter elmondta azt is: „a megnövekedett biztonsági kockázatok új kihívások elé állították Magyarországot, és megerősítették azt az elköteleződést, hogy egy modern, ütőképes haderőre van szükség”.

Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek, erősítve ezzel Európa biztonságát. A légi szállítási, továbbá a helikopterképesség fejlesztése szintén kiemelten fontos a magyar haderő számára, hazai és nemzetközi környezetben egyaránt – írták.

A tájékoztatás szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: „az érintett állomány kiképzettsége új szintre lépett, legtöbbjük már rendelkezik a Combat Ready, azaz a harckész minősítéssel”.

A HM tájékoztatása szerint a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár személyi állományába tartozó, JAS-39 Gripen többcélú vadászgép, az Airbus A319 közepes hatótávolságú szállító repülőgép, valamint a Dassault Falcon 7-X nagy hatótávolságú futár és közepes szállító repülőgép pilótái havonta bruttó kétmillió és hárommillió forint körüli kiemelt illetményt kapnak.

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár személyi állományába tartozó, az Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter, az Airbus H225M helikopter, az Mi-24 harci helikopter, az AS-350 kiképző helikopter, valamint a Zlin kiképző repülőgép pilótái havonta bruttó két és fél millió forint körüli összegű kiemelt illetményben részesülnek – írták.

Emlékeztettek arra: a Magyar Honvédség katonái márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket, a béremelés számukra januárig visszamenőleges. A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt.

Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában