Antiszemita támadások

2023.10.14. 13:00

Óriási a rendőri készenlét a palesztinbarát tüntetések miatt Európa nagyvárosaiban

London, Madrid, Brüsszel, Athén, Berlin, Párizs – csak néhány az európai fővárosok közül, ahol hatalmas tüntetések zajlottak az egy hete tartó háború miatt.

MW

Izrael ellen, a Gázai övezetben élő palesztinokat támogatva tüntetnek irániak Teheránban 2023. október 13-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abedin Taherkenareh

Noha több európai nagyvárosban betiltották a palesztinbarát tüntetéseket a közrendre hivatkozva, miután a Hamász gázai övezeti palesztin terrorszervezet megtámadta Izraelt, sorra vonulnak az utcákra a tüntetők, hogy az arab közösség mellett szólaljanak fel. A megmozdulások azonban nem mindig békések, gyakran trágár szavakkal illetik a zsidó közösségeket, és a tüntetések nem ritkán erőszakos atrocitásokkal járnak – írja a Magyar Nemzet.

A hétvégére is tüntetők ezreit várják a szervezők Európa-szerte.

Várhatóan több ezren vonulnak fel London utcáin szombaton egy palesztinbarát tüntetés keretében. A brit hatóságok azonban közölték, akik a kijelölt útvonalról letérnek, azokat letartóztatják. Szintén bűncselekményként fogják kezelni a Hamász vagy más tiltott szervezetek zászlóinak lengetését.

A spanyol hatóságok megerősítették a zsidó közösségek és intézményeik védelmét, emellett a belügyminisztérium a terrorellenes riasztást is négyesről ötös fokozatra emelte.

Spanyolországban szintén a baloldali pártok azok, amelyek palesztinbarát megmozdulásokra hívják az embereket. A Pablo Iglesias vezette Podemos a palesztin–izraeli konfliktust a megszállás és az apartheid eredményének nevezte, a konfliktus megoldásának egyik legfőbb eleme pedig a palesztin nép önrendelkezési jogának tiszteletben tartása.

Nagy a készültség Franciaországban is, miután pénteken egy arras-i gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt és másik két embert megsebesített, a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban.

Körülbelül 1500-an vettek részt pénteken az Athénban megtartott palesztinbarát felvonuláson, amelyen a résztvevők elítélték Izrael válaszcsapásait.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában