Emlékműavatás

2023.09.07. 17:49

Példamutató hajdanvolt katonáink bátorsága és konok, mindent elviselő keménysége (videó)

„Hajdanvolt katonáink bátorságának, konok, mindent elviselő keménységének példa- és útmutatónak kell lennie mai világunkban” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön, az olaszországi Monte Grappa katonai emlékhelyen felállított magyar emlékmű avatási ünnepségén.

MW

A magyar delegáció, Vargha Tamás államtitkár, Szalay-Bobrovniszky Kristóf honvédelmi miniszter és Kövér László, az Országház elnöke az olaszországi megemlékezésen

Forrás: Facebook / Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 

a megemlékezésen a tárcavezető mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára is.

Az első világháború alpesi frontján elhunyt, mind olasz, mind az Osztrák-Magyar Monarchia zászlaja alatt harcoló katonáknak állított emlékhelyen mostantól a magyar nemzeti lobogó emlékeztet a Monarchia haderejében szolgált és áldozatul esett magyar katonákra is.

Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy az alpesi fronton harcoló katonáknak nemcsak a tömeges pusztítás akkori legmodernebb katonai eszközeivel, de természet adta nehézségekkel, a téli hegyi körülményekkel is meg kellett küzdeniük, mégis helytálltak, mert 

erre kötelezte őket esküjük, a bajtársiasság, és az örök katonabecsület.

A miniszter hozzátette:

Tisztelet jár tehát mindazoknak, akiket nemzetiségüktől függetlenül szólított a hegyre a kötelesség

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: 

a magyarok számára különösen nagy jelentősége van az első világháború itáliai frontjának. Isonzót, Doberdót és a térség más részeit a magyar feltöltésű gyalogezredek védték, sokszor hatalmas veszteségek árán. Az ellentétes oldal azonban nem akadályozhatta meg azt, hogy a két szemben álló nép tisztelje egymás hősies helytállását.

A honvédelmi miniszter kiemelte: 

áldozatuk a háború rettenetére, de egyben azokra az örök katonaerényekre figyelmeztet, melyek minden nép legnemesebb hagyományaihoz tartoznak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azzal zárta beszédét, hogy 

a közös megemlékezés azt is jelzi, hogy a háborúnak nincs helye soha többet országaink között, de megbecsüljük a katonahőseinket, bármelyik oldalon is harcoltak .

A tárca tájékoztatása szerint a megemlékezésen részt vevő országgyűlési képviselőkből álló delegáció nevében Kövér László házelnök helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét az Osztrák-Magyar Monarchia olasz hadszíntéren elhunyt több mint tízezer katonájának földi maradványait őrző síremléknél.

Az Országgyűlés elnöke az emlékkönyvbe lejegyzett soraiban megköszönte 

a nemes olasz nemzetnek, hogy kegyelettel megőrizte hőseink és áldozataink sírhelyét, és olyan időkben is hű volt hozzájuk, amikor Magyarországon egy istentelen és embertelen diktatúra – egy új háborúra készülve – el akarta törölni az emléküket".

Ez a hely legyen örök figyelmeztetés: a háború nem hozhat megoldást semmire. Nyomában halál és pusztulás jár. Teljesedjen be rajtunk a mondás: „Ha békét akarsz, emlékezz a háborúra!” – fogalmazott a házelnök.

Az eseményen az olasz kormány nevében a védelmi miniszter vett részt. Guido Crosetto elmondta: 

a hely az olasz népnek is különleges, a nap pedig nem csak az olaszok ünnepe, hiszen azon a vidéken olaszok és magyarok estek el és találtak közös végső nyughelyre, mára pedig az emlékezés és a barátság helyszínévé vált

 – áll a HM közleményében.

A Magyar Honvédség repülőgépével indulnak segíteni a magyar barlangi mentők Törökországba – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten. A honvédelmi tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, olaszországi hivatalos útja után közölte: a Honvédelmi Minisztérium (HM) segítségét kérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) a törökországi kutatóexpedíció során rosszul lett barlangász mentésében.
A BMSZ tájékoztatása szerint a több mint ezer méteres mélységben tartózkodó barlangász olyan állapotban van, hogy csak összehangolt mentőakcióval lehet stabil állapotban felszínre hozni, ehhez azonban létfontosságú a feladat ellátására jelenleg egyedüliként alkalmas és felkészült magyar orvoscsoport mielőbbi helyszínre juttatása – írták.
A miniszter aláhúzta: a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépe – a felkészítés és a szükséges ellenőrzések után – készen áll a feladatra. A HM és a Magyar Honvédség folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket és minden lehetséges segítséget megad a mentőakcióhoz – olvasható a tárca közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában