Tragédia

2023.06.14. 10:08

Afrikai migráns ölt meg kedden három embert Nottinghamben, az indíték továbbra sem ismert – frissült

Egy 31 éves, nyugat-afrikai bevándorlót gyanúsítanak azzal, hogy kedd hajnalban három embert megölt a közép-angliai város központjában. A rendőrség és a brit belügyminiszter egybehangzó szerdai tájékoztatása szerint továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lehetett az indítéka a gyilkosságnak.

MW

Rendőrségi szakértők Nottinghamben, az Egyesült Királyságban 2023. június 13-án

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Ioannis Alexopoulos

A Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő, 320 ezer lakosú nagyváros központjában a Nottinghami Egyetem két 19 éves hallgatója, Grace O'Malley-Kumar és Barnaby Webber, valamint Ian Coates, az egyik nottinghami középiskola gondnoka vált késeléses támadás áldozatává.

A 31 éves gyanúsított Ian Coates furgonjával a gyilkosságok után elgázolt három további embert. Egyiküket jelenleg is válságos állapotban kezelik a helyi egyetemi kórházban.

A rendőrség legfrissebb, szerda délutáni tájékoztatása szerint a gyanúsított ezután kiszállt a furgonból és késsel a kezében közelített a helyszínre érkező rendőrökhöz, akik a feltételezett elkövetőt elektromos sokkoló bevetésével elfogták és gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

Rendőrség által lezárt utcán egy fehér furgon Nottinghamben 2023. június 13-án, miután súlyos, három halálos áldozattal járó incidens történt a közép-angliai városban
Fotó: Lindsey Parnaby / Forrás: MTI/EPA

A szerdai rendőrségi tájékoztatás szerint a vizsgálat feltárta azt is, hogy egy illető, aki megfelel a gyanúsított személyleírásának, 

megpróbált behatolni egy helyi idősotthonba is, de ez a kísérlete nem járt sikerrel.

A Nottinghamshire megyei rendőrség által vezetett vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing).

A megyei rendőrkapitányság szerdai tájékoztatásában cáfolta azokat az időközben megjelent híreszteléseket, amelyek szerint a terrorellenes rendőri egységek már nem vesznek részt a vizsgálatban. A közlemény szerint ez nem felel meg a valóságnak, a terrorizmusellenes rendőri hálózat jelenleg is együttműködik a helyi rendőrséggel.

Nem tudni, mi lehetett az indíték

A nottinghami rendőrség szerdai tájékoztatója szerint a nyomozók változatlanul nyitott kérdésként kezelik, hogy mi lehetett az előző napi hármas gyilkosság indítéka.

Suella Braverman brit belügyminiszter szerdán, a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján ezt megerősítette, és azt is, hogy a vizsgálathoz segítséget nyújt a terrorellenes rendőri szolgálat.

Braverman hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy a hatóságok terrorcselekményként kezelik a nottinghami gyilkosságsorozatot.

Sir Julian Lewis, az alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának elnöke a belügyminiszter tájékoztatója utáni hozzászólásában felvetette: 

az ilyen esetek is igazolják annak szükségességét, hogy a hírszerzési szolgálatok vizsgálhassák az emberek online felületeken végzett aktivitását, és az ilyen kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó technológiai vállalatoknak morális és jogi kötelezettsége legyen az együttműködés a biztonsági szolgálatokkal.

A belügyminiszter válaszában, részletek nélkül csak annyit mondott, hogy létezik a kidolgozott eljárási protokoll a válaszlépésekre olyan válsághelyzetek esetében, amelyeknek "online vonatkozásaik" vannak.

Korábban írtuk:

Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, lezárták tegnap Nottingham belvárosát, miután egy férfi három embert megölt, hármat megsebesített. Az ámokfutó kést használt, majd ellopott egy teherautót, azzal gázolt el több embert.

A késeléses támadásnak két 19 éves fiatal (Barnaby Webber és Grace Kumar) esett áldozatul, akik éjszakai mulatozásból tartottak hazafelé, a harmadik halálos áldozat pedig egy ötvenes éveiben járó férfi.

A merénylet elkövetője a gyilkosságok után ellopott egy fehér színű teherautót, amellyel egy buszmegállóban várakozók közé hajtva három embert elgázolt. A The Independent brit napilap közlése szerint egy férfi továbbra súlyos állapotban van, a másik két áldozat könnyű sérüléseket szenvedett. Feltételezések szerint az idősebb leszúrt áldozattól lophatta el az elkövető a járművet.

A rendőrségi nyomozásban a terrorelhárítás is részt vesz, ez idáig azonban nem erősítették meg, hogy a támadó szélsőséges szervezetekkel állna kapcsolatban.

Ugyanakkor a pontos indítékot sem sikerült még kideríteniük a hatóságoknak. A nyomozás eddigi állása szerint egyedül hajtotta végre a támadásokat. A The Telegraph brit konzervatív napilap arról számolt be, a 31 éves afrikai férfi legálisan telepedett le az Egyesült Királyságban és nem volt ismeretlen a rendőrség számára. A lap szerint korábban egészségügyi problémái is voltak a támadónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában