Tragédia

2023.06.13. 10:54

Több halálos áldozattal járó incidens történt Nottinghamben (videó) – frissült

Három halálos áldozata van a közép-angliai Nottinghamben kedden történt incidenssorozatnak. A rendőrség egy 31 éves férfit gyilkosság gyanújával őrizetbe vett.

MW

Rendőrök lezárnak egy utcát Nottinghamben 2023. június 13-án, mert súlyos, egyelőre nem tisztázott mibenlétű incidens történt a közép-angliai városban

Forrás: MTI/AP/PA

Fotó: Jacob King

Rendőrség: ugyanaz az feltételezett elkövető mindhárom nottinghami gyilkosság gyanúsítottja

A rendőrség szerint ugyanaz a gyanúsított követhette el a kedden Nottinghamben történt három gyilkosságot.

 A 31 éves férfit őrizetbe vették, az ügyben mást nem keresnek a nyomozók. 

A Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő, 320 ezer lakosú Nottingham központjában kora reggel két holttestet találtak szúrt sebekkel. 

A Nottinghami Egyetem este közölte, hogy a két áldozat az egyetem hallgatója volt. 

A rendőrség szerint mindketten 19 évesek voltak. 

Nem sokkal ezután bejelentés érkezett arról, hogy egy másik városrészben egy furgon megpróbált elgázolni három embert. Egyikük válságos állapotban van, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. 

A gázolásos incidens után röviddel még egy holttestet találtak ugyancsak szúrt sebekkel egy közeli utcában. 

Kate Meynell, a Nottinghamshire megyei rendőrség főparancsnoka kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség szerint 

a harmadik áldozat, egy ötvenes éveiben járó férfi a furgon tulajdonosa volt, akit a tettes megölt és elrabolta járművét, amellyel nem sokkal később emberek közé hajtott. 

Meynell megerősítette, hogy a vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing), de az incidens kivizsgálása továbbra is korai szakaszában jár, és még megállapításra vár, hogy mi lehetett az elkövető indítéka. Ezt a rendőrség továbbra is nyitott kérdésként kezeli - tette hozzá. 

A rendőrparancsnok úgy fogalmazott, hogy a terrorelhárító szolgálatok bevonása normális eljárás az ilyen körülmények között történt incidensek esetében. 

Elmondta, hogy

 a furgont a rendőrök állították meg, és a járművet vezető gyanúsítottat elektromos sokkoló használatával, gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. 

Kate Meynell a kedd esti sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a nyomozók a nap folyamán a város több helyszínén házkutatásokat tartottak bizonyítékok gyűjtése végett, de további őrizetbe vételek nem történtek. 

Szemtanúk beszámolója szerint az először megölt két áldozat egy fiú és egy lány volt. A BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó egyik tanú elmondta, hogy a támadó kapucnis fekete ruhát és hátizsákot viselt, és mindkét áldozatát többször megszúrta. 

A Nottinghami Egyetem kedd esti közleményében bejelentette, hogy két hallgatója esett a támadás áldozatául. 

Az egyetem kedd estére csendes megemlékezést szervezett a helyi Szent Péter-templomban. 

A rendőrség kedden teljesen lezárta Nottingham központját. A villamoshálózat forgalmát leállították, a belvárost széles kordonnal vették körül. 

Kate Meynell megyei rendőrkapitány tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy most már biztonságban felkereshető a városközpont, de sok környező utca továbbra is lezárva marad, annak érdekében, hogy a nyomozók összegyűjthessék az incidens körülményeinek felderítéséhez szükséges bizonyítékokat.

Továbbra sem ismert az indíték

A Nottinghamshire megyei rendőrség kedd délután közölte: a vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing), de a nyomozók továbbra is nyitott kérdésként kezelik, hogy mi lehetett az elkövető indítéka.

Kate Meynell, a Nottinghamshire megyei rendőrség főparancsnoka délutáni tájékoztatásában úgy fogalmazott, hogy a terrorelhárító szolgálatok bevonása normális eljárás az ilyen körülmények között történt incidensek kivizsgálása során. A rendőrség beszámolója szerint kora reggel a város egyik utcáján két holttestet találtak.

Nem sokkal ezután bejelentés érkezett arról, hogy egy másik városrészben egy furgon megpróbált elgázolni három embert, akiket jelenleg kórházban ápolnak.

 

A rendőrség kedd délután közölte: egyikük válságos állapotban van, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

 

A gázolásos incidens után röviddel még egy holttestet találtak egy közeli utcában.

A kedd délutáni tájékoztatás szerint az ügyben őrizetbe vett férfin kívül a hatóságok senkit nem keresnek, és nem számítanak arra, hogy az incidenssorozatban az őrizetesen kívül másnak is része lett volna.

A rendőrség kedd délelőtt teljesen lezárta a Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő, 320 ezer lakosú Nottingham központját. A villamoshálózat forgalmát leállították, a belvárost széles kordonnal vették körül.

Kate Meynell megyei rendőrkapitány délutáni újabb tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy most már biztonságban felkereshető a városközpont, de sok környező utca továbbra is lezárva marad annak érdekében, hogy a nyomozók összegyűjthessék az incidens körülményeinek felderítéséhez szükséges bizonyítékokat.

A rendőrség első, kedd délelőtti tájékoztatása szerint az eddigi vizsgálat alapján a három incidens összefügg egymással, jóllehet a délutáni újabb közleményben ez már nem szerepel.

 Csökkentették a terrorkészültség szintjét

A brit hatóságok tavaly februárban csökkentették a terrorkészültség szintjét, az ötfokozatú skálán az addig érvényben lévő második legmagasabb, "súlyos" szintről a középső, "jelentős" fokozatra enyhítve a nagy-britanniai terrorellenes készenlétet.

Az addigi "súlyos" fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelentette, hogy a hatóságok "nagyon valószínűnek" tartottak egy nagy-britanniai terrortámadást. A tavaly februári enyhítés óta érvényes "jelentős" készültségi szint "valószínűként" határozza meg ennek a kockázatát.

A mindenkori nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) határozza meg a kormánytól független döntéssel.

A JTAC a brit elhárítás (MI5) szervezeti keretein belül működik.

Korábban írtuk:

Három halálos áldozat

A Nottinghamshire megyei rendőrség kedd délelőtt közzétett első részletes tájékoztatása szerint kora reggel a város egyik utcáján két holttestet találtak.

Nem sokkal ezután bejelentés érkezett arról, hogy egy másik városrészben 

 

egy furgon megpróbált elgázolni három embert, akiket jelenleg kórházban ápolnak.

 

Ezzel csaknem egy időben még egy holttestet találtak egy közeli utcában.

A rendőrségi tájékoztatás egyelőre nem tért ki az elkövetők indítékára.

A rendőrség kedd délelőtt teljesen lezárta a Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő, 320 ezer lakosú nagyváros központját. A villamoshálózat forgalmát leállították, a belvárost széles kordonnal vették körül, és a hatóságok kérték, hogy a lakosság kerülje el az érintett negyedet.

Kate Meynell, a Nottinghamshire megyei rendőrség főparancsnoka kedd délelőtti tájékoztatásában közölte: 

 

az eddigi vizsgálat arra vall, hogy a három incidens összefügg egymással.

 

Hangsúlyozta: a vizsgálat korai szakaszában jár, és külön nyomozócsoport dolgozik annak kiderítésén, hogy pontosan mi történt.

Helyszínelő rendőrök Nottinghamben 2023. június 13-án, miután súlyos, három halálos áldozattal járó incidens történt a közép-angliai városban 
Fotó: Jacob King / Forrás: MTI/AP/PA

A parancsnok türelemre intette a lakosságot, és közölte, hogy az érintett negyed utcáit a rendőrség a folytatódó vizsgálat érdekében egyelőre lezárva tartja.

A rendőrök Nottingham központjában hat főútvonalat zártak le.

A rendőrség lezárta Nottingham központját

Egyelőre nem részletezett, súlyosnak minősített incidens miatt lezárta a rendőrség kedd délelőtt a közép-angliai Nottingham központját.

A Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő város villamoshálózatának forgalmát leállították, a belvárost széles rendőri kordonnal vették körül és hat helyi főutat lezártak.

A rendőrség további részletek nélkül csak annyit közölt, hogy folyamatban lévő súlyos incidensről van szó, és kérte, hogy a lakosság kerülje el az érintett negyedet.

A helyszínen készült első felvételeken számos rendőrautó és tűzoltóegység látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában