Ukrán válság

2022.04.26. 06:30

Lavrov: a NATO lényegében háborút folytat Oroszországgal – frissül

62. napja tart az orosz-ukrán háború

Cikkünk frissül!

 

8 millió menekülttel számol az ENSZ

Genfi sajtótájékoztatóján az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője, Shabia Mantoo azt mondta, a háború kezdete óta több mint 12,7 millióan menekültek el otthonukból, közülük 7,7 millióan Ukrajna más részein találtak menedékre, több mint ötmillióan pedig más országokba mentek. Akár nyolcmillió fölé is nőhet idén az ukrajnai háború menekültjeinek száma.
Hozzátette, hogy a menekültek elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba – Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába – igyekeznek, ahol a számuk vélhetően tovább fog nőni. 

Biztonsági ülést hívott össze Moldova

Mint arról reggeli bejegyzései között az Origo is beszámolt, robbanások hallatszottak a moldovai szakadár Dnyeszteren túli régióban, ahol két megrongálódott rádióantennát találtak. 
Maia Sandu moldovai elnök kedden összehívta az ország legfelsőbb biztonsági tanácsának ülését – számolt be a Sky News

Kreatív módja az orosz rakéták felhasználásának

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége tett közzé egy bejegyzést, amelyen egy orosz rakétából barkácsolt grillsütőt mutatnak be.

Halálos áldozata is van a zaporizzsjai erőműhöz közeli támadásnak

Egy ember meghalt és egy személy megsérült, miután az orosz hadsereg két rakétát lőtt ki az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű közelében – írja a Fox News.

Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatot tart

Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatot tart a légvédelmi erői számára – írja a fehérorosz védelmi minisztérium ma reggeli közleményére hivatkozva a Guardian. A hadgyakorlatok április 26. és 29. között lesznek Fehéroroszországban.

Idő, mire az orosz gazdaság talpra áll

Idén az orosz hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékkal csökken az S&P Global Market Intelligence előrejelzése szerint. A hitelminősítő szakértői úgy vélik, hogy Oroszországnak 10 évre lesz szüksége ahhoz, hogy visszaállítsa a gazdaságát a 2021-es szintre – írja az Origo.

131 menekült töltötte az éjszakát a BOK-ban

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 387 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 131 ember töltötte a létesítményben – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

Rakétákkal támadtak a Zaporizzsja atomerőmű közelében

A hírek szerint az orosz hadsereg két rakétát lőtt ki az orosz ellenőrzés alatt tartott Zaporizzsja atomerőmű közelében - írja a Fox News. Robbanások is hallatszottak a városban, bár úgy tűnik, hogy az atomerőműt nem érte találat.

Kijárási tilalom Kijevben

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Kijevben: a civileket arra kérik, hogy ezen a héten 22 óra és hajnali 5 között ne menjenek az utcákra – írja a Sky News. A tilalomra Oroszország provokatív akciói miatt van szükség, állítja Ukrajna.

Orosz rádiókat semmisíthettek meg a moldovai szakadár régióban

Két rádióantenna megsérült a Dnyeszteren túli robbanások következtében – írja meg nem erősített forrásokra hivatkozva a Sky News. A robbanásokat ma reggel 6.40-kor és 7.05-kor észlelték Maiac városában. Sérültek nincsenek. A Nexta közölt egy fotót, amelyen állítólag a kilőtt rádiótornyok láthatóak. A kép hitelességét még nem tudták ellenőrizni. 

Egyre több menekült érkezik a román határ felől

Több mint tízezer menekült érkezett hétfőn Magyarországra: az ukrán-magyar határszakaszon 3938-an, a román-magyar határszakaszon pedig 6140-an léptek be az országba. Hétfőn 354 ember, köztük 136 gyerek érkezett Budapestre vonattal – írja az Origo.

Úton vannak a buszok Luhanszkba

Luhanszk megye kormányzója, Szergej Gaidai a Telegramon ismét arra kérte az embereket, hogy aki csak teheti, meneküljön a területről. Kedden összesen öt helyről: Szeverodonyeckben, Liszicsanszkban, Rubizsnyén, valamint Popaszna és Gorszkoje városaiból kísérlik meg az evakuálást. A buszok már úton vannak az emberekért – írja a Guardian

– Megértem, hogy nehéz evakuálni azokat, akik soha nem jártak Luhanszkon kívül, de menjenek el! Ukrajna más régióiban biztonságosabb az élet.

Ukrajna megtámadhatott két határ menti orosz falut

Vjacseszlav Gladkov regionális orosz kormányzó szerint az oroszországi Golovcsino faluban több épület is megrongálódott, miután az ukrán csapatok megtámadták a települést kedd reggel – számolt be róla az Independent. Két ember pedig megsérült egy másik orosz faluban, Zsuravljovkában.

Elfoglalták Herszonban a városi hivatalt

Ukrajna állami hírügynöksége szerint fegyveres orosz csapatok hétfő este behatoltak a herszoni városi tanács épületébe, és lecserélték az őrséget. A dél-ukrajnai Herszon városa az elsők között került Oroszország kezébe. Úgy sejtik, hogy Oroszország népszavazást akar rendezni a városban – írja a Sky News.

Putyinnal találkozik az ENSZ-főtitkár

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - írja a BBC. Putyin és Guterres találkozóján várhatóan az ostromlott Mariupol városáról fognak beszélni, miután Ukrajna arra kérte a főtitkárt, hogy biztosítson humanitárius folyosót az azovstali ipari központban rekedt civileknek. Az ENSZ-titkár várhatóan csütörtökön Kijevbe is elutazik, ahol találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára Fotó: NURPHOTO VIA AFP/SELCUK ACAR

Pályaudvarokat bombáztak az oroszok

Az ukrán állami vasúttársaság vezetője szerint egy vasutas meghalt, négyen pedig megsebesültek, amikor rakétatámadás ért öt ukrán pályaudvart hétfőn – írja hétfői adatokra hivatkozva a Guardian.

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

A brit hírszerzés szerint Luhanszk megyében elesett Kreminna városa. Iziumtól délre pedig heves harcokról számoltak be, miközben az orosz erők Szlovjanszk és Kramatorszk városok felé próbálnak előrenyomulni északról és keletről. A brit védelmi minisztérium a szokásos napi jelentésében azt írja, hogy az orosz csapatok valószínűleg megpróbálják majd bekeríteni az ukrán állásokat Kelet-Ukrajnában.

Az USA egy meggyengült Oroszországot akar látni

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt mondta, reméli, hogy az orosz veszteségek Ukrajnában elriasztják a vezetést attól, hogy máshol is megismételje tettét. Ukrajna továbbra is megnyerheti a háborút, ha megfelelő támogatást kap – mondta. Azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 713 millió dollár katonai segélyt ad Ukrajnának és más európai nemzeteknek.

Az Egyesült Királyság elengedi az Ukrajnából származó összes áru vámját

A brit kormány bejelentette, hogy elengedte az Ukrajnából származó összes áru vámját, miközben betiltotta az olyan termékek és technológiák Oroszországba irányuló exportját, amelyek az ukránok elnyomására használhatók fel. Ukrajna legfontosabb exportcikkei Nagy-Britannia felé: az árpa, a méz, a paradicsomkonzerv és a baromfihús.

Téma az ENSZ-ben

Az ENSZ Közgyűlésének 193 tagja szavaz kedden arról a határozatról, amely előírja a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának, hogy igazolják a vétó használatát a jövőben – írja az AFP. A vétóreform közvetlenül az Egyesült Államokat, Kínát, Oroszországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot célozza meg. Az intézkedés „magasabb politikai árat róna rájuk", amikor úgy döntenek, hogy vétójukat használják a Biztonsági Tanács határozatának megsemmisítésére, mondta egy vétójoggal nem rendelkező ország név nélkül nyilatkozó nagykövete.

Még nem világos, hogy a reform arra késztetné-e az öt állandó tagot, hogy kevesebbet éljenek a vétójoggal, vagy még több vétójogot teremtene, mivel az állandó tagok ellentmondásos szövegeket javasolnak, amelyekről tudják, hogy riválisaik megvétózzák, csak azért, hogy álláspontjuk igazolására kényszerítsék őket nyilvánosan. Mintegy hatvan ország csatlakozott a kezdeményező Liechtensteinhez a reform társtámogatásában, köztük az Egyesült Államok is. Nagy-Britannia és Franciaország megszavazza a reformot, annak ellenére, hogy tartózkodtak annak társtámogatásától. Sem Oroszország, sem Kína nem volt a szöveg támogatói között. A két ország egyikének neve elhallgatását kérő diplomatája bírálta a lépést, mondván, hogy az még jobban „megosztja" az ENSZ-t.

Egymást vádolják a felek, amiért nem működik az azovstali humanitárius folyosó

Oroszország azzal vádolta Kijevet, hogy a tűzszüneti bejelentés ellenére megakadályozta, hogy a mariupoli Azovstal acélműben ukrán katonákkal rekedt civilek elhagyják az ostromlott ipari központot – írja az AFP. A védelmi minisztérium közölte, hogy hétfőn engedélyezi a civilek evakuálását Mariupol acélgyárából, amely a délkeleti kikötővárosban a fennmaradó ukrán ellenállást védi. Az orosz hadsereg azonban hétfőn este azt közölte, hogy senki sem használta a javasolt humanitárius folyosót.
„A kijevi hatóságok ismét cinikusan aláásták ezt a humanitárius műveletet" – áll a közleményben, amelyben az ukrán kormányt polgárai iránti „közömbösséggel" vádolják.

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese korábban kijelentette, hogy az ENSZ-nek kell „kezdeményezőjének és kezesének" lennie minden Oroszországgal kötött megállapodásnak, amely a civilek acélgyárból való evakuálásáról szól. Verescsuk szerint az egyoldalúan bejelentett folyosó nem nyújt biztonságot, az oroszok sokszor szegték már meg az ilyen megállapodásokat.
Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselőinek jelen kell lenniük, amikor bármilyen humanitárius folyosót létesítenek – mondta az ukrán miniszterelnök-helyettes.

A mariupoli Azovstal acélmű látképe 2022. 04.23-án Fotó: AFP/SPUTNIK/ILYA PITALEV

Német légitámaszponton tárgyalnak Kijev felfegyverzéséről

Több mint 40 ország tisztviselői gyűlnek össze kedden a németországi ramsteini légitámaszponton, hogy az Egyesült Államok által szervezett megbeszéléseken arról tárgyaljanak, hogyan lehet felfegyverezni Kijevet a kelet-ukrajnai orosz támadással szemben. Az összejövetelt az a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vezeti, aki vasárnap találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
Mark Milley amerikai hadseregtábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta a vele utazó újságíróknak, hogy a megbeszélések kulcsfontosságú célja a Kijevnek nyújtott segítség szinkronizálása és koordinálása, amely magában foglalja a nehézfegyvereket, például a tarack-tüzérséget, valamint a fegyveres drónokat és lőszert a Reuters szerint.

Az Egyesült Államok weboldalt indít az ukrán menekültek számára

Az Egyesült Államok hétfőn elindított egy weboldalt, amely lehetővé teszi az amerikai állampolgároknak, hogy pénzügyi támogató szponzorként ukrán menekültek és közvetlen családtagjaik Egyesült Államokban tartózkodását támogassák – legfeljebb két évig. Az Egyesülés Ukrajnáért elnevezésű programot Joe Biden elnök jelentette be a múlt héten, és 100 000 ukrán érkezését tervezi.
A leendő szponzoroknak ki kell tölteniük egy űrlapot, majd az Egyesült Államok hatóságai megvizsgálják őket, hogy „védjék magukat a kizsákmányolással és visszaélésekkel szemben, és biztosítsák, hogy képesek legyenek anyagilag támogatni azt az egyént vagy egyéneket, akiknek a támogatását vállalják".

Az Egyesült Államok közölte, hogy az érkező ukránok nem esnek át a szokásos menekültügyi eljáráson, hanem humanitárius belépési engedélyt kapnak, amely lehetővé tesz számukra legfeljebb két évnyi tartózkodást. Ugyanakkor az érvényes vízum vagy előzetes engedély nélkül az országba érkező ukránok beléptetését megtagadhatják, és felszólíthatják, hogy a programon keresztül jelentkezzenek. Eddig körülbelül 15 000 ukrán érkezett az elmúlt három hónapban az Egyesült Államok határátkelőire, akiknek nem volt megfelelő személyazonosító okmányuk – mondta egy meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztviselő a CBS Newsnak.

Vizsgálat indult az eltiltott orosz úszó ellen

Az úszóvilágot irányító testület, a Nemzetközi Úszószövetség (Fina) vizsgálatot indított, miután egy orosz úszót eltiltottak, mert megjelent egy háborút támogató rendezvényen. Jevgenyij Rilov, kétszeres olimpiai aranyérmes hátúszó egy moszkvai tüntetésen vett részt a múlt hónapban, ahol a felszólalók – köztük Vlagyimir Putyin – dicsérték a katonai inváziót. Kilenc hónapos eltiltást kapott a lépés miatt, és elvesztette a Speedo szponzorálását. Vasárnap azonban az orosz nemzeti úszóbajnokságon ismét rajtkőre állt, ezért a Fina vizsgálatot indított, hogy megállapítsák: az indulással megsértette-e a rá kirótt szankciókat.
Az Összoroszországi Úszószövetség elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a rendezvényre nem vonatkozhat a Fina eltiltása, mert azt idén nem a világszervezet égisze alatt rendezik meg.

Lavrov: a NATO lényegében háborút folytat Oroszországgal

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a nyugati fegyverek Ukrajnába szállítása azt jelenti, hogy a NATO-szövetség lényegében háborúban áll Oroszországgal. Egy hétfőn sugárzott interjúban azt mondta: 
– Ezek a fegyverek törvényes célpontjai lesznek a különleges művelet keretében fellépő orosz hadsereg számára.
Lavrov az állami televíziónak is elmondta: a NATO lényegében egy meghatalmazott útján háborúzik Oroszországgal, és felfegyverzi ezt a meghatalmazottat. A háború háborút jelent.

Tovább kell harcolni a békéért

Zelenszkij hangsúlyozta: ahhoz, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában, nap mint nap azon kell gondolkodniuk az embereknek, hogy hogyan tehetik még elviselhetetlenebbé a megszállók tartózkodását az ukrán földön.
– Ahhoz, hogy Oroszország békére törekedjen, minden ukránnak továbbra is harcolnia kell. Meg kell védeniük a szabadságot! Mert a harc minden napja békés életévekkel jár a háború után! – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij szerint Ukrajna a szabadságharc valódi szimbóluma

Harmadik hónapjába lépett az orosz-ukrán háború, pedig kezdetben a legtöbben csak egy hétre, de volt olyan is, aki csak három napra tette az ukrán ellenállás erejét. Mostanra kiderült, hogy Ukrajna a szabadságharc igazi szimbóluma. A világon mindenki – és még azok is, akik nem támogatnak minket nyíltan – egyetértenek abban, hogy Ukrajnában dől el Európa sorsa, a globális biztonság sorsa, a demokratikus rendszer sorsa. És mindenekelőtt az dől el, milyen lesz az élet kontinensünk közepén és keletre, és lesz-e egyáltalán élet – fogalmazott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán elnök azt is mondta, hogy ahová az orosz megszállók ideiglenesen behatoltak, az ukránok nem engedelmeskedtek nekik. Az emberek tiltakozásukkal megmutatták a megszállókhoz való viszonyukat, megmutatták, hogy Ukrajna biztosan nyer. Az ukránok tudják, hogyan kell tisztelni másokat, mert tisztelik magukat. Akik nem akarják elfoglalni valaki más földjét, de nem adnak semmit a sajátjukból. Akik megvédenek minden várost, minden utcát, minden mezőt.

Borítókép: Virágzó fák és megsemmisített orosz páncélozott szállító harcjármű Kijev mellett 2022. április 25-én / MTI / EPA / Oleg Petraszjuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában