Helyi közélet

2012.10.15. 08:05

Tanulni csak jó melegben lehet

Borsod-Abaúj-Zemplén - A fűtési szezon az iskoláknak is gondot okoz. Nekik is sokba kerül a meleg.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A fűtési szezon az iskoláknak is gondot okoz. Nekik is sokba kerül a meleg.

 Az elmúlt héten már jó meleg tantermek várták a nebulókat az iskolákban, a hűvös időjárás miatt ugyanis a legtöbb oktatási intézményben elindították a fűtést. Most még nem tudni, hol kell majd kemény mínuszok idején gáz- vagy szénszünetet tartani, mint az megesett az elmúlt években, de az igazgatók reménykednek, hogy az állami fenntartásba vétel után lesz elég pénz fűtésre is.

Egy kis hulladék

A vilmányi iskoláról többször írtunk az elmúlt években, az önkormányzat adóssága miatt ugyanis a szolgáltató kikötötte a gázt. Megoldást jelentett két vegyes tüzelésű kazán beszerzése, így most már fával vagy szénnel is tudnak fűteni. Sztankai Szabolcs igazgatótól megtudtuk, két-három hónapra való fájuk és lignitjük még van, meg egy kis papírhulladék, amit nyáron gyűjtöttek össze, úgyhogy karácsonyig meleg lesz az iskolában. Abban reménykednek, hogy januárban, az állami átvétel után pedig az új fenntartó biztosítja a rezsiköltségeket is. A vilmányi önkormányzat költségvetése még most sincs egyensúlyban, a pedagógusok októberben ugyanis fizetésüknek csak a 70 százalékát kapták meg, mondta lapunknak az igazgató.

Néhány hétre elég

Krasznokvajdán csak néhány hétre való tüzelő van a fáskamrában, árulta el lapunknak Kecskés Zoltánné igazgató. Viszont a gondokat enyhíti, hogy az iskola őszre egy nagy felújításon esett át. A fűtési költségeket bizonyára csökkenti majd, hogy megtörtént az épület külső szigetelése, a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése. Ha elfogy a tüzelőjük, ami egyébként a felújítás alkalmával megmaradt hulladékfa, megpróbálnak az idén is kérni a Mátrai Erőműtől lignitet, de bíznak az adakozók jószívűségében is.

Az elmúlt években Forrón szintén gázszünetet kellett tartani a januári fagyokban. Rakaczki Zoltán polgármestertől tudjuk, hogy egyelőre nem látják a jövőt, de abban reménykednek, hogy az állami átvétel után megoldódnak az iskola fűtési problémái. Sajóhídvégen szintén gázzal fűtenek az iskolában, mondta lapunknak Mihály Imréné igazgató. Eddig nem volt probléma, az önkormányzat ki tudta fizetni a gázszámlát, igaz csak az önhikis pályázaton nyert összeg segítségével.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában