Helyi közélet

2012.09.05. 16:51

Nem kísérik figyelemmel a hamvak útját

Miskolc - A hamvasztást követően a hozzátartozók mintegy 8 százaléka kérte ki a hamvakat.

Miskolc - A hamvasztást követően a hozzátartozók mintegy 8 százaléka kérte ki a hamvakat.Mint arról korábban beszámoltunk, a halottakról szóló új jogszabályon dolgoznak a közigazgatási és igazságügyi minisztériumban és ha Parlament megszavazza, akkor bonyolultabb lesz azoknak a dolga, akik temető helyett a lakásban, vagy valahol a természetben szétszórva szeretnék tudni szerettük hamvait. Az üggyel kapcsolatban kíváncsiak voltunk arra, hogy például a miskolci temetőgondnokságnál figyelemmel kísérik-e az urnák sorsát, ha valaki nem kér temetést.

- Miskolcon az önkormányzati temetéseknél a tavalyi évben a hamvasztást követően a hozzátartozók mintegy 8 százaléka kérte ki a hamvakat. - tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. PR és Kommunikációs vezetőjétől. - Ebből a Temetőgondnokság tájékoztatása szerint 36 urnát azért kértek ki, mert azt másik temetőbe szállítottak. Arról, hogy ez az elhunyt akaratából történik-e, vagy esetleg más okból dönt úgy a hozzátartozó, hogy kikéri a hamvakat, nincs érdemi információja a Temetőgondnokságnak.

Nagy különbségek

Ugyanakkor nem olcsó a temetés (sem). Az urnás - úgynevezett - szociális temetés két évvel ezelőtti számokat figyelembe véve 115 ezer forintba került. Egy úgynevezett "átlagos" temetés 200 ezer forintot kóstált. A temetkezési szolgáltatás költsége sok mindentől, így a megrendelt kellékek minőségétől és a szolgáltatástól függ. Sőt! A főváros, a nagyobb városok és a kisebb települések közötti temetkezési szolgáltatások között akár 40-50 százalékos is lehet a különbség.

Konkrét példákat említve: Budapesten arra is van lehetőség, hogy a hamvakat környezetbarát urnában, Emlékerdőben helyezzék el - bruttó 95 000 Ft-tól. Ám a hamvakat akár hajóról is szétszórják a Dunába, vagy a Balatonba, urnával együtt 85 000 Ft-tól. Sokan azonban az olcsóbb megoldásokat keresik. Németországban például a magas temetési költségek miatt inkább anatómiai intézeteknek ajánlották fel testüket...

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában