Nagyvilág

2010.02.03. 07:43

Hatoldalú tárgyalást tervez az iráni atomprogramról Amerika

<p>Az Egyesült Államok bejelentette, hogy napokon belül hatoldalú egyeztetést hívna össze Irán atomprogramjával kapcsolatban - adta hírül az AFP szerdán. A megbeszéléseken, Amerikán kívül Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vennének részt.</p>

A külügyminisztérium szóvivõje kiemelte: a kérdés Peking számára is rendkívül fontos kell, hogy legyen. Philip Crowley  elismerte ugyanakkor, hogy nem mind a hat ország látja azonosan vagy ugyanolyan sürgetõnek az iráni problémát.

Szóvivõ szerint éppen ezért van szükség az egyeztetésre is. A megbeszéléseken az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország vesz részt. Crowley emlékeztetett arra is, hogy január 16-án volt már ebben a körben egyeztetés a perzsa nukleáris programról, igaz, akkor nem sikerült újabb szankciókról sem megállapodniuk.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselõ azt mondta: elképzelhetõ, hogy egy konferenciahívás keretében egyeztethetnek az illetékesek a témáról. Kérdés azonban, hogy Kína milyen állásponton lesz majd, hiszen feszült a viszonya Amerikával, amiért Washington fegyvereladást hagyott jóvá Tajvannak, illetve Barack Obama elnök találkozni akar Tibet számûzetésben élõ vallási vezetõjével, a dalai lámával.

Irán atomprogramja azért kényes téma, mert Teherán váltig állítja: békés célokra akarja használni a nukleáris technológiát. Amerika és nyugati szövetségesei szerint ugyanakkor a perzsa állam atombomba létrehozásán dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!