Helyi közélet

2015.06.03. 08:30

Lesz várárok és benne víz is!

Miskolc - Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani.

Miskolc - Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani.

Folytatja a Diósgyőri vár fejlesztését a miskolci önkormányzat, ezért van szükség a körülötte álló ingatlanok megvásárlására. Tegnapi lapszámunkban írtunk arról, hogy a Bodrogi Zsigmond utca egy része és a Haller György utca néhány háza áldozatul esik a várfejlesztésnek. Az ott élők azonban nem örülnek, sokan szeretnének maradni.

A fejlesztési terv része

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel a miskolci önkormányzatnak. A válaszokat megkaptuk, melyekből kiderül: a vár környékén összesen 16 ingatlant kíván az önkormányzat megvásárolni. Ehhez a Diósgyőri vár és környezetének továbbfejlesztésére van szükség. A város szeretné folytatni a sikeres várfejlesztést, a várat és környezetét – egy egységként kezelve – tovább kívánja fejleszteni, mégpedig úgy, hogy ebbe bevonják a keleti és déli területeket is. A fejlesztési terv része a kontrafal visszaépítése és a vizesárok vízzel történő megtöltése, a környezet rendezése.

„A keleti oldalon a házak a vár közvetlen közelében helyezkednek el. Valószínűsíthető, hogy a visszaépítendő kontrafal közvetlenül az épületek után vagy alatt húzódik, de ezt csak régészeti feltárást követően lehet megállapítani. Azért is szükséges az ingatlanok teljes területének megvásárlása, mert élhetetlen terület maradna meg az ingatlanokból, ha csak a kontrafalig történne a vásárlás. A városvezetés megérti a lakók kötődését a területhez, de figyelembe kell venni, hogy Magyarország kiemelt kulturális örökségéről van szó, melynek feltárása és fejlesztése közösségi érdek” – írja a sajtószóvivő.

Kérdeztük azt is, milyen szempontok szerint állapítják meg a vételárat, és mi történik, ha valaki nem fogadja el az ajánlatot.

A szempontok

„A vételárat alapos felmérések és értékbecslés alapján állapítják meg, melyet az erre szakosodott szakemberek végeznek. Minden lakóval szeretnénk adás-vétel keretében megállapodni. Az önkormányzatnak elsődleges célja a lakókkal való megegyezés és olyan kétoldalú megállapodások megkötése, amely alapján lehetőség nyílik a projekt érdekében a tulajdonjog megszerzésére. Ugyanakkor a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy abban a nem várt esetben, ha a tulajdonossal nem jön létre egyezség, akkor az ingatlan tulajdonjogát úgynevezett kisajátítási eljárásban vonják el az eredeti tulajdonostól, kisajátítási kártalanítás megfizetése mellett” – olvasható a válaszban.

Rosszul járnak?

– Mit jelent a gyakorlatban a kisajátítás? Ezzel rosszabbul járnának az érintettek? – tudakoltuk.

– A kisajátítás jogcímeit, azaz azon eseteket, amikor a tulajdonjogot hatóságilag el lehet vonni az eredeti tulajdonostól, törvény határozza meg. A kisajátítási eljárást mindig megelőzi egy olyan szakasz, amikor a kisajátítást kérő fél a tulajdonostól adásvételi szerződéssel próbálja megvenni az ingatlant. Ezért készíttettünk értékbecsléseket és próbáljuk feltárni, hogy a tulajdonosnak mekkora kártalanítási összeget kell kifizetni. Ha ezt az összeget a tulajdonos nem fogadja el, akkor a kártalanítási összeget a hatóság fogja megállapítani. Ezen összeggel a tulajdonosok nem biztos, hogy rosszabbul járnak, de szerintünk jobban sem. Éppen azért, mert korrekt, elfogadható összeget kívánunk felajánlani, annak érdekében, hogy teljes körűen kártalaníthassuk az ott lakókat. Ezért is tartottunk lakossági fórumot, ahol tabuk nélkül beszéltünk mindenről – írta a szóvivő.

Megtudtuk azt is, a lakossági fórumon nem Kriza Ákos polgármester vett részt, hanem Pfliegler Péter alpolgármester.

 

A közelben 8 millióért

Demeter Tibortól, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetőjétől azt kérdeztük, mennyit érhetnek a vár mellett álló házak. A szakember jelezte: értéküket az csökkenti, hogy tudomása szerint műemlékvédelem alatt állnak, ezért rendkívül macerás volt ott felújítani, bővíteni. De természetesen az is befolyásolja az árat, milyen állapotban vannak a házak. Nem messze, a Nagy Lajos király utcában egy 3 lakásos, régi, tornácos, átlagos állapotú parasztházat 8 millió forintért kínálnak, mondta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában