Bulvár-celeb

2024.01.21. 06:05

Nem szeretne végleg elbutulni? Ekkor hagyja abba az alkoholfogyasztást

Eljön egy pont, amikor sürgősen meg kell hozni a nagy döntést.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Az év elején sokan elkezdik a száraz január kihívást, amelynek lényege, hogy az év első hónapjában teljesen száműzik az alkoholt az életükből. Orvosok és tudósok szerint azonban, ha elértünk egy bizonyos kort, jobban tesszük, ha az alkoholmegvonást nem csak a januárra korlátozzuk, ugyanis, ha rendszeresen iszunk, fokozottan fenyeget minket a demencia kialakulása.

Dr. Richard Restak neurológus szerint a legjobb, ha 65 év felett egyáltalán nem iszunk, vagy ha igen, akkor alkalmanként és nagyon keveset, ugyanis a rendszeres ivás károsíthatja az agy egészségét. Hozzátette: az alkohol idegméreg, legyen bármennyire is jó minőségű.

A neurotoxinok olyan anyagok, amelyek károsítják, elpusztítják vagy rontják az idegrendszer működését, beleértve az agyat is 

- magyarázta.

Az orvos véleményét az Alzheimer Társaság is megerősítette, szerintük a kutatások alátámasztják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát, mivel 

az ivás összefüggésben áll az agy fehérállományának - ami segít a jelek továbbításában a különböző agyi régiók között - csökkenésével.

Illusztráció: Shutterstock

A WHO szerint fokozottan igaz idősebb korban, hogy akik a megengedett heti 14 egységnyi alkoholnál többet fogyasztanak, már károsítják az agyukat, a heti 28 egységnél többet ivás pedig a gondolkodási képességek jelentősebb hanyatlásához vezethet - idézi a The Sunt cikkében a Life.hu.

Dr. Restak elmondta, hogy a demencia egy sajátos típusa, a Wernicke-Korsakoff-szindróma kapcsolódik a túl sok alkohol fogyasztásához. Az ugyanis a rövid és hosszú távú memórát is károsítja, a betegség pedig azért alakul ki, mert az évekig tartó rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás B1-vitamin, más néven tiaminhiányhoz vezet.

Az Alzheimer társaság szerint hosszú távú rendszeres alkoholfogyasztás más, az alkohollal összefüggő agykárosodást (ARBD-t) is okozhat. Ennek az agyi rendellenességnek a jellemzői a következők: figyelemzavar, összpontosítási hiány, csökkent problémamegoldó készség, motiválatlanság, ingerlékenység, empátiahiány és hangulatszabályozási zavarok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!