Bulvár-celeb

2023.06.29. 10:50

Mint egy horrorfilmben: hatalmas legyek tartanak Magyarország felé

Pokolian fájdalmas a csípésük.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jonas Vegele

Az eddig viszonylag ismeretlennek számító vérszívó legyek többek között azért is veszélyesek, mert minden eddig hatékonynak tartott rovarirtónak ellenállnak. A csípésük, mely erős szájszervük miatt a ruhán is könnyedén áthatol, nagyon fájdalmas. A két, ékszerű szájszerv okozta seb pedig egy hatalmas, duzzadt, viszkető, vörös foltot hagy maga után - írja a Ripost.

A British Pest Control Association az állatot arra a listára is felvette, melyen olyan veszélyes csípésű, marású állatok szerepelnek, mint például a pókok közül a  fekete özvegy.

A brit szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nagyon meleg, nyári idő kedvez a rovarnak. Emiatt a számuk folyamatos emelkedése várható, ami még több kellemetlenséget okoz majd.

A Ripost megkérdezte Sár József entomológust, hogy mennyire reális veszély az, hogy egy ilyen vagy ehhez nagyon hasonló vérszomjas rovar okozzon kellemetlenségeket Magyarországon.

Magyarország klímája egyre inkább változik, ami miatt előfordulhat, hogy olyan állatok jelennek meg itthon, amik eddig nem voltak vagy  nem ekkora számban. Ezek az állatok így akár meg is tudnak itt honosodni, ha még nem a magyar fauna részei

– mondta Sár József entomológus.

Az állat jellegéből adódik, hogy a változékony időjárás miatt már nemcsak a mediterrán országokban található meg.

A nagyon hosszú ősz, a tartós meleg, a kitolódott nyár olyan hatások, melyek kedveznek ezeknek az állatoknak. Anglia éghajlata kontinentális, tehát hűvösebb, mint a miénk és ott előfordul ez az állat, tehát nincs kizárva, hogy nálunk is előfordul. A mi éghajlatunk egyre inkább szubmediterrán jellegű.

A fájdalmas csípésű legyek veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek.

Magyarországon is előfordulnak hasonló rovarok, ezeket bögölynek, pőcsiknek nevezzük. Nagyon fájdalmas a harapásuk, csípésük. Vérrel táplálkoznak. Ezek legyek egyébként, csak vérrel táplálkoznak.

A vérrel táplálkozó nőstény vámpír legyek olyan fájdalmas duzzanatokat okoznak, melyek még antibiotikumokkal sem teljesen kezelhetők.

Valószínűleg a nagyon erős, fájdalmas szájszervének a szúrása miatt nevezték el Drakulának

– mondta Sár József entomológus a Ripostnak.

Időjárás-változásnál, amikor a légnyomás változik, akkor jönnek elő és támadják az embert. Ha nagyon csíp, akkor valószínű, hogy eső lesz, mert változik a légnyomás. Az esőthozó pócsik például innen kapta a nevét.

A csípés gyógyulási ideje az eddigi beszámolók alapján jóval tovább tart, mint egy átlagos rovarcsípésé. Arról nem is beszélve, hogy elvakarása esetén sokkal nagyobb az elfertőződés veszélye.

A csípés egyesekből akár allergiás reakciót is kiválthat, mely során enyhébb esetben megduzzadnak a végtagok, súlyosabb esetben pedig gyengeség, szédülés, légszomj és pokoli fájdalom is felléphet.

Egy brit lapnak nyilatkozott Alice Duvall, akit megcsípett a vérszomjas rovar és elmondta, hogy „hatalmas, vérvörös foltot hagyott maga után a csípés, amely azonnal bedagadt”.

Egy másik áldozat, Dean Collins szerint még egy darázscsípésnél is sokkal nagyobb fájdalmat okoz a Drakula. Annyira fájdalmas a csípése, hogy sokkal jobban fáj, mint egy darázscsípés.

 

Aki anafilaxiás sokkot kap a csípéstől, akár meg is fulladhat, ha nem jut azonnali orvosi ellátáshoz.

 

Az Antibiotic Research UK szerint az is előfordulhat, hogy valamilyen újfajta gyógyszert kell létrehozni a rovar miatt.

A fájdalmas és veszélyes harapású Drakula lólégyről a Daily Mail oldalán láthatsz videót.

Íme néhány tipp a Drakula harapása ellen:

minél előbb távolítsd el magadról a rovart;
óvatosan, szappanos vízzel, alaposan mosd meg, ahol megcsípett;
tegyél legalább 10 percig hideg borogatást a sebre;
tartsd fel azt a részt, ahol a csípés van, hogy enyhítsd a duzzanatot;
ne vakard, ne sértsd meg a csípés helyét;
azonnal fordulj orvoshoz a csípéssel;
a csípés gennyesedése minden bizonnyal komoly fertőzésre utal.

Fontos, ha megcsíp egy ilyen rovar, azonnal keress orvost.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!