Helyi közélet

2010.08.09. 14:15

Jól megfért a madárijesztő a muflonpörkölttel

<p>Golop - Szeptembertől már „élesben”, a szőlőhegyen riogathatják a seregélyeket</p>

Immár második alkalommal tartottak fesztivált Golopon a kastélyparkban a madárijesztő-készítés szép hagyományának ápolása céljából. A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva még bővült is a kínálat. Így kerülhetett sor a II. országos Madárijesztő-készítő Fesztiválra, mely egyben a Bográcsos Ételek Kavalkádja címet is viselte. Az ötlet jónak bizonyult, a korábbitól is több látogatót vonzott a program – tudtuk meg Angelovics Lajosné főszervezőtől, a Golop Idegenforgalmáért és Kultúrájáért Egyesület elnökétől. A termőföldek őre, a madárijesztő 17 ötletesebbnél-ötletesebb variációban nyert megfogalmazást. A benevezetteknek favázat és szalmát biztosítottak és az otthonról hozott hasznavehetetlen ruházatból, kiegészítőkből készültek az alkotások. A versenydarab mellé saját költésű versike is dukált, melyet a bemutató alkalmával kellett előadni. A szakértő zsűri – kizárólag madárnevű tagokkal – a legkreatívabb megoldásnak ítélte a fődíjat – a vízforgatós családi fürdőmedencét –, de értékes díjakkal gazdagodott a legbájosabb, a legviccesebb és a legijesztőbb madárijesztő készítője is.

Szeptembertől a szőlőben

Nem hiába dolgozott egyetlen résztvevő sem, az összes műremekeket kiállítják a település központjában, majd szeptembertől már „élesben”, a szőlőhegyen riogathatják a seregélyeket – tudtuk meg az elnöktől. Hasonlóan felfokozott érdeklődés kísérte a bográcsos-tárcsás főzőversenyt is. A különleges ételek mellett – mely többek között muflon, vaddisznó és birka alapanyagból készült – volt egyszerű, de nagyon ízletes krumpligulyás is. Az ínyencségek leöblítéséhez pedig délután kóstolással egybekötött pincetúrára invitálták a vendégeket a golopi pincetulajdonosok. Az egésznapos rendezvényt kultúrális és gyermekprogramok színesítették. Fellépett a Bojtorján együttes, volt játszóház, kézműves foglalkozások, zenei és néptáncprogram. A színes, változatos kavalkádot hajnalig tartó utcabál zárta.

- VÉ-PGY -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában