Nem engedték el Zsoltika és családja kezét a segítők

Zsoltika Orsolyával
Zsoltika Orsolyával - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Továbbra is elkél a segítség a nagymamáját vesztett kisfiúnál a lyukói házban.

Még mindig van olvasónk, aki azzal keres meg, segítene a Csapó családnak. Zsoltikáék anyagi helyzete pedig nem javult, továbbra is segítségre szorulnak.

Összefogással

Tavaly decemberben számoltunk be róla, hogy a Panoráma című dokumentumfilmből jól ismert Csapó család motorját adó, kis unokáját nevelő nagymama, Marika néni súlyos betegségben elhunyt, a lyukói otthonban így három generáció férfi tagjai maradtak „árván” és nagy szegénységben. Pista bácsi számára már az is nagy feladat, ha kimegy az udvarra, fia, Zsolti keresztapja, István dolgozik ugyan, ám jövedelme csupán arra elég, hogy a rezsit kifizessék és a legszükségesebbeket beszerezzék.

A családot már Marika néni betegsége alatt is Kádasné Balogh Orsolya vette a „szárnyai alá”, aki eredetileg kutyákat menteni járt Lyukóba, de egyre több ott élőn is igyekszik segíteni nemcsak a maga eszközeivel, hanem koordinálva is a gyűjtéseket. Az ő hathatós munkájával és a jóérzésű emberek összefogásával sikerült olyan ünnepeket varázsolni a családnak és a kisfiúnak, ami némiképp feledtette a nagy veszteséget.

Az ünnepek után jönnek a hétköznapok, és kíváncsiak voltunk, mi a helyzet most a családdal. Megtudtuk, Zsolti keresztapja, ifj. Csapó István elindította a gyámsági eljárást, hogy hivatalosan is ő nevelhesse a fiút. A döntés még nem született meg. A nagy hideget átvészelték, mert felhívásunknak is hála négy és fél köbméter fát sikerült eljuttatni számukra, miközben a vízvezetéket is megszerelték, így nem kell a kútról hordani a vizet.

A jövő állatvédője lehet

– Zsolti lassan feldolgozza a nagymamája halálát, ebben igyekszünk neki élményekkel is segíteni, így például január végén a repülőtérre vihettük el, ahol nemcsak a földön ülhetett bele a gépekbe, de egy sétarepülésre is elvitték a repülőklub tagjai, akiknek nagyon köszönjük ezt – meséli Orsolya.

Ennek ellenére a kisfiú kicsit zárkózott lett, és a tanulmányi eredménye is romlott, így a félévije sem sikerült jól, de egy ilyen trauma után ez érthető. Viszont nagy lelkesedéssel vetette bele magát a kutyák mentésébe, és maga is több állatot kimentett már a halál torkából Kádasné Balogh Orsolya segítségével, aki azt mondja: a jövő állatvédője lehet a fiú. Amiben a család továbbra is segítségre szorul, az elsősorban tartós élelmiszer, Zsoltinak színes ceruzára lenne szüksége, illetve a kerékpárja használhatatlan. Nagy örömet okozna, ha valaki megszerelné vagy ha kaphatna helyette másikat. A kutyáik oltásában és etetésében is segítségre szorulnak, aki támogatná őket, szerkesztőségünkben érdeklődhet Orsolya elérhetősége iránt.

ÉM-HI


Csapó Zsolti legót is kapott ajándékba segítőitől
Miskolc - Példás összefogás indult a nagymamáját elveszítő, lyukói Zsoltikáért. „Mondják meg kérem az embereknek, nagyon szépen köszönjük, hogy segítettek rajtunk, köszönjük mindenkinek, nem tudok mást mondani” – rebegte a könnyeivel küszködve a szoba közepén állva ifj. Csapó István, míg a sarok...

Megpróbálják szebbé tenni a segítők Zsolti életét
Miskolc - Szinte nincs olyan miskolci, aki ne látta volna a dokumentumfilmet az iskolába készülő Zsoltiról és nagyszüleiről, akik a Lyukó tetején éltek. A kisfiú most nehéz helyzetbe került. Legnagyobb szeretetben A Panoráma című filmet 2014 decembéreben láthatták a Duna Televízióban, és december ...

A film főszereplői: Csapó nagymama és Zsoltika
Miskolc - Rendkívüli nézettségnek örvend a lyukóvölgyi nagymama életéről szóló film. – Mindenféle érzés kavarog az emberben. A lázadástól kezdve szinte minden. Elfogadni semmiképpen nem tudom azt a nyomort, amit a Lyukóvölgyben tapasztaltam és tapasztalok. Ott az emberek élete sokszorosan nehezít...