Nagyvilág

2018.11.21. 19:32

Franciaország európai területén kifulladóban, Réunion szigetén zavargásokba torkollott az üzemanyagadó emelése elleni tiltakozó mozgalom

Párizs - Kifulladni látszott szerdán Franciaország európai részén az üzemanyagadó emelése ellen ötödik napja útblokádokkal tiltakozó mozgalom, miközben Réunion szigetén zavargásokba torkollott. A kormány javaslatai eddig nem vezettek megoldásra, a franciák 70 százaléka továbbra is szimpatizál a tüntetők követeléseivel, de csak 40 százalékuk támogatja a megmozdulást.

Párizs - Kifulladni látszott szerdán Franciaország európai részén az üzemanyagadó emelése ellen ötödik napja útblokádokkal tiltakozó mozgalom, miközben Réunion szigetén zavargásokba torkollott. A kormány javaslatai eddig nem vezettek megoldásra, a franciák 70 százaléka továbbra is szimpatizál a tüntetők követeléseivel, de csak 40 százalékuk támogatja a megmozdulást.

"A sárga mellényesek megmozdulása nem egy szervezett mozgalom szóvivővel. Semmiben sem hasonlítható más szociális konfliktusok megoldási módozataihoz" - mondta szerdán Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter a France Inter közrádióban megerősítve, hogy a kormány nem vonja vissza az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-re tervezett emelését.

Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetőjének az energetikai átmenet megszervezésére az összes érdekelt képviseletével rendezendő konferenciára tett javaslatát a szakszervezetek és a politikai pártok egy része is üdvözölte, de a kormány nem tekinti megfelelő megoldásnak a tüntetők követeléseire. Miközben a kormánypárti képviselők egy része helyi szinteken sürget párbeszédet a tiltakozókkal, több miniszter is megerősítette szerdán, hogy az adóemelés visszavonása nem jöhet szóba.

"Vannak jogos nehézségek, amelyeket meg kell hallani, de vannak elfogathatatlan tiltakozások is. A közrendet illetően hajthatatlanok vagyunk. Nem elfogadható, hogy ketten meghaltak (az úttorlaszok miatti balesetekben), hogy sérültek vannak a tüntetők és a rendőrök között is, sem a rasszista, antiszemita és homofób megszólalások" - mondta szerdán Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

Jelezte, hogy a kormány "látható megoldásokon gondolkodik a következő hetekben", amelyeket az önkormányzati vezetőkkel, a szakszervezeti és munkáltatói képviselőkkel együtt kíván megvalósítani. Benjamin Grivaux úgy látja, hogy a megmozdulást részben "a lecsúszástól való valós félelem vezérli azon emberek számára, akik évek óta egyre sötétebben látják a jövőjüket". Emlékeztetett arra, hogy az energetikai átálláshoz január 1-től 500 millió eurós rezsicsökkentő intézkedéscsomagot vezet be a kormány.

A belügyminisztérium szerdai összesítése szerint szerdán országszerte mintegy 7 ezren tüntettek 337 helyen és 96 útblokádot állítottak fel.

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett, megmozdulás szombaton kezdődött, aznap csaknem 290 ezren tiltakoztak országszerte, vasárnap 46 ezren, hétfőn 26 ezren, kedden 10 ezren vettek részt az útblokádokban.

A torlaszoknál bekövetkezett incidenseknek a belügyminiszteri összesítés szerint eddig két halálos áldozata és 552 sérültje van, közülük 95 rendőr, eddig 582 ember állítottak elő, közülük 450-en vannak őrizetben.

Szerdán elsősorban az ország déli részén, Toulouse környékén, valamint a breton utakon voltak fennakadások a úttorlaszok miatt. A helyzet a tengerentúli Réunion szigetén a legsúlyosabb, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, amikor azok megpróbálták az elfoglalt üzemanyag-raktárakat és kikötőket felszabadítani. A zavargásokban harminc rendőr megsérült, a szigeten kijárási tilalmat rendeltek el.

A rendőrség kedden harminc stratégiai helyszínt, 15 üzemanyagraktárt, öt bevásárlóközpontot, valamint autópálya le- és felhajtókat szabadított fel, és szerdán is folyamatosan távolítja el a tüntetőket a blokádokról.

A breton Qiumperben négy férfit kedden négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért szombaton kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőröket.

A tiltakozó autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalmához tartozók szombat óta folytatják forgalomlassító és útlezáró akcióikat az üzemanyag környezetvédelmi adójának január 1-től tervezett emelése ellen. A Facebookon szombatra szerveznek hatalmas demonstrációt Párizsban, de a tömegtüntetést egyelőre még senki nem jelentette be a rendőrségen.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet által november 20-21-én 1002 francia nagykorú választópolgár megkérdezésével készült felmérés szerint a franciák 70 százaléka szimpatizál a tiltakozók követeléseivel, ami enyhe csökkenést jelent a múlt héten mért 74 százalékhoz képest. A megkérdezettek közül azonban csak 40 százaléka támogatja a megmozdulást, ami 7 százalékkal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!