Nagyvilág

2017.05.30. 14:55

70. cannes-i filmfesztivál - Nem várt győztes született

Cannes - Cannes-i díjak immár hetvenedik alkalommal.

Cannes - Cannes-i díjak immár hetvenedik alkalommal.

Monica Bellucci volt a háziasszonya a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségének, ahol kiosztották a Pedro Almodóvar spanyol rendező vezette kilenctagú zsűri által odaítélt díjakat.

Az igazi meglepetés az Arany Pálma volt, mert idén, a korábbiakkal ellentétben nem volt olyan film, ami egyértelműen és magasan kiemelkedett volna a mezőnyből.

A kritikusok többsége Robin Campillo 120 Battements Par Minute/120 BPM című francia drámáját várta a díjra, helyette azonban Ruben Östlund svéd rendező The S­­quare című, a kortárs művészetre reflektáló szatírája kapta a fesztivál fődíját.

Östlund filmje nem tetszett maradéktalanul, de kétségtelenül a mezőny leginnovatívabb alkotása volt. Campillo 90-es években játszódó, AIDS-fertőzött fiatal aktivistákról szóló filmje a második legfontosabb díjat, a zsűri nagydíját, azaz Grand Prixet kapta, amit a közönség pár perces állótapssal jutalmazott. A másik Arany Pálma-esélyes Andrey Zvyagintsev Nelyubov Loveless című családi drámája volt, ami ezúttal a zsűri díját kapta. Sofia Coppola Csábítás című, augusztus 31-én a magyar mozikban is bemutatásra kerülő filmje inkább mozisikernek ígérkezett, cannes-i elismerést aligha jósoltak neki, Almodóvar és zsűrije mégis úgy gondolta, hogy Coppolának jár a legjobb rendezés díja.

Cannes, 2017. május 28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!