Nagyvilág

2017.05.18. 13:03

70. cannes-i filmfesztivál - Napsütés és mélyrepülés

Cannes - Megkezdődött szerdán a 70. cannes-i film­fesztivál.

Cannes - Megkezdődött szerdán a 70. cannes-i film­fesztivál.

Minden korábbinál komolyabb biztonsági intézkedések mellett vette kezdetét a 70. cannes-i filmfesztivál. A fesztiválpalotát reptéri röntgenkapukkal szerelték fel, és mindenkit szigorúan átvizsgálnak minden belépéskor, de a Croisette-en is fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, hiszen a 85 halálos áldozatot követelő nizzai merénylet óta ez a térség első kiemelt biztonsági kockázatot jelentő eseménye.

Az idén hetvenedik évfordulóját ünneplő filmfesztivál nemcsak ígéretes versenyprogramja miatt mutatkozik különösen izgalmasnak, hanem azért is, mert páratlanul erős magyar jelenlétnek lehetünk tanúi az elkövetkező tíz napban. Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje a legnagyobbakkal versenyez a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért, a Variety című filmes szaklap pedig már a megnyitó napján címlapra tette a magyar versenyfilmet, melynek sorsáról a Pedro Almodóvar vezette kilenctagú zsűri dönt majd.

A napsütéses fesztiválnyitó hangulatból valamelyest elvett a francia nyitófilm, az Arnaud Desplechin által rendezett Les fantômes d’Ismaël/Ismael’s Ghosts hűvös fogadtatása. Sajnos Desplechin alkotása cannes-i nyitófilmek mércéjével mérve is gyenge, és másra aligha alkalmas. A filmben az Oscar-díjas Marion Cotillard és Mathieu Amalric mellett feltűnik a magyar származású színész-rendező Szabó László is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!