Nagyvilág

2017.05.26. 09:11

70. cannes-i filmfesztivál - A televízió térhódítása

Cannes - A kis képernyős alkotások is jelen vannak a fesztiválon.

Cannes - A kis képernyős alkotások is jelen vannak a fesztiválon.

Miközben a fesztivál épp az idén hozott 2018-tól érvénybelépő határozatot a versenyfilmekre vonatkozó kötelező francia mozibemutatóról, Cannes egyre nagyobb teret enged a televíziónak.

Nem új keletű a jelenség, hiszen például 2010-ben dísz­bemutatót rendeztek itt Olivier Assayas Carlos című, 5 és fél órás, többek közt Magyarországon is forgatott minisorozatának.

Az idén Jane Campion bűn­ügyi drámájának teljes első évadát láthatta a közönség, de külön rendeztek egy vetítést, amolyan ízelítő gyanánt a Top of the Lake: China Girl első két epizódjából is. Szintén két rész jutott David ­Lync­h Twin Peaks című sorozatából is, amire annak ellenére megtelt a terem, hogy a rajongók többsége már napokkal korábban, a tévé­premier alkalmával láthatta, az elmúlt napokban a filmes szaklapok tele voltak Twin Peaks-kritikákkal, de a filmekre várakozva is örök téma volt a kultszéria 25 év utáni visszatérése a kis képernyőre.

A fesztivál egyik visszatérő programja a Leçon de cinéma, amire az idén a westernlegenda Clint Eastwood és a Harry Potter és az Azkabani fogolyt, valamint a Gravitációt jegyző Alfonso Cuarón kapott meghívást.

Cannes, 2017. május 25.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!