Nagyvilág

2016.05.24. 13:19

69. Cannes-i filmfesztivál - A zsűri megosztó döntései

Cannes - A sajtó nem mindenben értett egyet a zsűri döntésével. Munkatársunk helyszíni beszámolója Cannes-ból.

Cannes - A sajtó nem mindenben értett egyet a zsűri döntésével. Munkatársunk helyszíni beszámolója Cannes-ból. Meglepetések, megosztott és nem egyszer megosztó döntéseket hozott a George Miller által vezetett zsűri, melynek tagjai között ott volt a tavalyi cannes-i nagydíjas Nemes Jeles László is.

A legjobb férfi alakítás díját az iráni Shahab Hosseini kapta Asghar Farhadi Forushande/The Salesman című filmjének főszerepéért. Fa­rhadi filmje egy másik díjat, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta, ami ritkaságnak számít.

A női alakítás díját Brillante Mendoza Ma’Rosa című filmjében nyújtott alakításáért a Fülöp-szigeteki Jaclyn Jose kapta. A Ma’Rosa Mendoza egy évtizedes karrierjének egyik legjobb filmje, és ez nagyban köszönhető Jose kiváló alakításának. A zsűri díját Andrea Arnold energikus American Honey-ja kapta. A legjobb rendezés díját idén megosztva a francia Olivier Assayas (Personal Shopper) és a román Cristian Mungiu (Baccalauréat/The Graduation) kapta. Assayas filmje, ahogy a díja is, alaposan megosztotta a kritikusokat.

A Mommyért 2014-ben a zsűri díját kapta, idén pedig a Grand Prix-et, azaz a nagydíjat a Justela fin du monde/It’s Onlythe End of the World­ért, ami pedig a sajtóvetítésen nem aratott osztatlan sikert. A kritikusok többsége a német versenyfilmet, a Toni Erdmannt várta az Arany Pálmára, amit végül is Ken Loach vehetett át az I, Daniel Blake-ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!