Nagyvilág

2016.01.14. 12:09

Jakartai merényletek - KKM: Magyarország támogatását fejezi ki Indonéziának

Budapest - Magyarország bizonyos abban, hogy a demokráciaépítés terén példaértékű utat megtett Indonézia megbirkózik a terrorizmus veszélyével, felkutatja és felelősségre vonja az elkövetőket, és folytatja az ország látványos gazdasági és társadalmi fejlődését eredményező munkát. Ehhez Magyarország támogatását fejezi ki a világ legnagyobb muzulmán többségű országa vezetésének és népének - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.

Budapest - Magyarország bizonyos abban, hogy a demokráciaépítés terén példaértékű utat megtett Indonézia megbirkózik a terrorizmus veszélyével, felkutatja és felelősségre vonja az elkövetőket, és folytatja az ország látványos gazdasági és társadalmi fejlődését eredményező munkát. Ehhez Magyarország támogatását fejezi ki a világ legnagyobb muzulmán többségű országa vezetésének és népének - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.Közleményükben azt írták: a magyar kormány mély megdöbbenéssel és aggodalommal értesült a Jakarta központjában elkövetett robbantásos merényletekről.

Kiemelték: "Magyarország mélységesen elítéli a világ egyre több térségét sújtó, politikai és vallási köntösben megjelenő, esztelen terrorizmust, amelyeknek ártatlan emberek esnek áldozatul nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül".

A magyar kormány részvétét és szolidaritását nyilvánítja ki az áldozatok hozzátartozóinak, Indonézia kormányának és népének e nehéz pillanatban - tették hozzá.

Az indonéz főváros központjában csütörtökön ismeretlenek kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel. A rendőrök végül uralmuk alá vonták a helyzetet. Az incidensben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint tizenhét ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - halt meg.

A csütörtöki támadás kitervelőjeként, illetve elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az indonéz hírszerzés vezetője szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött.

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy lenne magyar állampolgárságú áldozata a támadásnak. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

Joko Widodo indonéz államfő a merénylet miatt megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!