Nagyvilág

2016.01.07. 13:39

Észak-Korea - A Fehér Ház kétségbe vonja a phenjani bejelentés hitelességét

Washington - Az amerikai elnöki szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, amikor szerdán sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be.

Washington - Az amerikai elnöki szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, amikor szerdán sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be.

"Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre" - fogalmazott Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy ezért az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Észak-Korea bővítette volna katonai potenciálját. "Az Egyesült Államok további bizonyítékokat gyűjt, hogy többet megtudjon az észak-koreaiak által bejelentett hidrogénbomba-tesztről" - közölte.

Josh Ernest mindazonáltal leszögezte: "Semmi nem történt, ami megváltoztatta volna álláspontunkat Észak-Korea nukleáris kapacitásairól."

Az amerikai külügyminiszter a nemzetközi biztonságra nézve súlyos fenyegetésről beszélt. John Kerry "nagyon provokatív cselekedetnek" és "a nemzetközi békére és biztonságra súlyosan fenyegetőnek" nevezte a feltételezett észak-koreai kísérleti robbantást.

Amerikai sajtóértesülések szerint a fehér házi szóvivő szavait erősítették meg névtelenül nyilatkozó védelmi és hírszerzési tisztségviselők is.

A CBS televízió biztonságpolitikai tudósítója Pentagon-forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az amerikai hírszerzés - meg nem nevezett - illetékeseit "erősen szkeptikusak" az állítólagos kísérleti robbantás megtörténtében.

- MTI -


Washington - Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai állítólagos hidrogénbomba-robbantásról Phenjanban tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!