Észak-Korea – Washington még ellenőrzi az állítólagos hidrogénbombateszt megtörténtét

Akt.:
Észak-Korea - Washington még ellenőrzi az állítólagos hidrogénbombateszt megtörténtét
Észak-Korea - Washington még ellenőrzi az állítólagos hidrogénbombateszt megtörténtét
Washington – Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai állítólagos hidrogénbomba-robbantásról Phenjanban tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei.

Az amerikai kormányzat egyelőre nem tudja megerősíteni az észak-koreai bejelentést, de Washington elítéli az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi határozatának megsértését, és ismét felszólítja Phenjant, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit – idézte a külügyminisztérium szóvivőjét a Fox televízió.

Hasonló értelemben nyilatkozott a CBS televízióban a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Ned Price. “Mi továbbra is megvédjük a térségben szövetségeseinket, köztük a Koreai Köztársaságot, és megfelelő módon megválaszoljuk Észak-Korea bármely provokációját” – mondta Price.

hidrogenbomba-graf

A hidrogénbomba szerkezete (vázlat) – A hidrogénbomba termonukleáris fegyver, amely pusztító hatását a hidrogénizotópok fúziós magreakciója során felszabaduló hő és a keletkező légnyomás révén fejti ki.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését kétkedéssel kell fogadni – ezt már Bruce Bennett, a tekintélyes Rand Corporation kutatóintézet biztonságpolitikai elemzője mondta a CNN hírtelevízióban. Bennett szerint Észak-Koreának “láthatóan komoly nehézségei voltak a maghasadásos fegyver alapvető kezelésével is, ez pedig azt jelenti, hogy – hacsak nem kaptak külső segítséget -, aligha voltak képesek hidrogénbombát tesztelni”.

– MTI –


CNN: szerdán összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea miatt

Washington – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül amiatt, hogy Észak-Korea saját közlése szerint sikeres tesztet hajtott végre egy hidrogénbombával – jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva.
hirdetés
hirdet�s